David Skoko s kuharicama oprtaljske škole
U oprtaljskoj Osnovnoj školi Milana Šorgan organizirana je edukativna radionica za školske kuharice u sklopu projekta "RIBA - Ručaš zdravo? Imaš pravo. Biraj ribu svježu, Ako ribar baci mrežu!". Radionicu je vodio renomirani istarski kuhar David Skoko koji je sa školskim kuharicama pripremio riblji meni u tri slijeda. Na zanimljiv i jednostavan način chef Skoko je pripremio confit od skuše s ljubičastim kupusom, kremom od špinata i feta sirom, zatim palentu s raguom od muzgavaca te na kraju jelo pod nazivom Cipal s pireom od karfiola.
Pripremljena jela degustiralo je dvadesetak uzvanika, među kojima su bili predstavnici te škole, općina Oprtalj i Grožnjan te drugi gosti. Svaki je sudionik morao bodovati jelo kako bi se u konačnici u školski jelovnik uvrstilo ono koje se sviđa većini degustatora. Chef Skoko je u razgovoru s domaćinima govorio o svojoj karijeri, svojim opredjeljenjima u kuharstvu i zanimljivim praktičnim idejama.
Nositelj projekta RIBA je Općina Grožnjan zajedno s partnerima, Općinom Oprtalj i Osnovnom školom Milana Šorga Oprtalj, a projekt se provodi kroz potpore FLAG Pinna Nobilis u cilju stvaranja uvjeta i podizanja svijesti građana o većoj konzumaciji ribe i drugih morskih organizama. Vrijednost projekta je nešto više od 194.000 kuna, a projekt je u cijelosti sufinanciran sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Projekt se provodi kako bi se u školskim i vrtićkim kuhinjama pripremala jela s većim udjelom ribe i drugih morskih organizama. U tom cilju planirane su edukativne radionice, bit će organizirana terenska nastava za djecu kako bi što više upoznali more i morske organizme, a bit će potrebno i dodatno opremiti školske kuhinje kako bi se mogli lakše pripremati obroci s ribom.