Stvaranje novih profila gostiju

U središnjoj Istri trenutačno boravi 18 digitalnih nomada iz cijelog svijeta: "Blagoslov je biti ovdje"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Digitalni nomadi u Istri

Digitalni nomadi u Istri


Od 7. do 14. prosinca u središnjoj Istri boravi 18 digitalnih nomada iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Izraela, Škotske, Južne Afrike i Australije.

- Naš boravak u središnjoj Istri usmjeren je na izradu akcijskog plana za privlačenje digitalnih nomada u destinaciju, za koju smo se sada i sami uvjerili da pruža izobilje aktivnosti u razdoblju izvan glavne turističke sezone, kao što su outdoor i enogastronomska ponuda, kazala je uvodno Tanja Polegubic iz splitske tvrtke Saltwater, a ujedno suosnivačica tvrtke Digital Nomad Association (DNA) Croatia.

- Posebno nas je iznenadila pristupačnost domaćeg stanovništva koje poznaje engleski jezik i sigurnost koju ova destinacija pruža, dodala je Polegubic, a Jan de Jong, njezin kolega iz tvrtke DNA Croatia, rekao je da je njemu Istra najdraža regija u Hrvatskoj.

- I blagoslov je biti ovdje. Vjerujemo da će u Istri u budućnosti boraviti velik broj digitalnih nomada, kazao je De Jong.

- Digitalnim nomadima nije važno godišnje doba, mogu doći bilo kada i odavde raditi. Istra je kompaktna regija, sve je blizu, internetska je veza brza, stabilna i pouzdana te zbog svega navedenoga ljudi koji rade na taj način imaju sve potrebne uvjete da bi ovdje boravili i radili, kazala je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

- Zahvalio bih se svim ambasadorima koji, uz svoj svakodnevni posao, promoviraju Istru. A radno okruženje je vrlo bitno. Nije isto nalaziti se u uredu na 52. katu staklene zgrade ili na terasi neke vinarije središnje Istre. Digitalni nomadi ovdje mogu raditi, a pritom se i lijepo zabaviti, kazao je direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.

Dobra mreža

- Prije nešto manje od dvije godine započeli smo promociju Hrvatske kao destinacije za digitalne nomade, kada je napravljen pravni okvir za to (jednogodišnja viza za digitalne nomade). Uz sam projekt digitalnih nomada u Hrvatskoj veže se i slogan "Hrvatska, tvoj novi ured" (Croatia your new office). Želja nam je kreirati dobru mrežu u kojoj bi digitalni nomadi mogli uživati i od rada odmoriti posjećujući razne aktivnosti koje su dostupne u središnjoj Istri, kazala je voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice, Lucijana Jerković.

- Sa Sanjom Kantaruti razgovarala sam o ovom projektu prije godinu dana i evo nas sada ovdje, što znači da je projekt uspio. Želim da svi vi koji ste sada ovdje budete promotori središnje Istre. Ovo je divno mjesto za živjeti, nadam se da ste to uvidjeli   posljednjih dana koliko ovdje boravite. Kušajte maslinovo ulje, vino, iskusite sve blagodati koje središnja Istra nudi te prenosite glas o tome. Digitalni nomadi će omogućiti da središnja Istra postane destinacija za cjelogodišnji turizam i destinacija u kojoj ugostiteljski objekti rade svih 12 mjeseci, kazala je ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica pri Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić.

- Cilj je projekta privlačenje većeg broja digitalnih nomada koji će doprinijeti produljenju turističke sezone, približiti središnju Istru tome da postane cjelogodišnja destinacija. Stvaranje novog profila gostiju - digitalnih nomada - način je punjenja smještajnih objekata i ostalih turističkih kapaciteta, poput ugostiteljskih objekata i turističkih atrakcija u predsezoni i posezoni, kazala je u ime domaćina i organizatora, direktorica TZ-a središnje Istre, Sanja Kantaruti.

- Središnja Istra namijenjena je onim digitalnim nomadima koji vole autentične i izvorne destinacije, osobama koje vole boraviti u prirodi te uživati u lokalnoj enogastronomiji, ali i u sigurnosti koju pružaju ruralna područja. Privlačnost je središnje Istre gostoljubivost domaćina, prijateljska komunikacija i spori životni tempo, koji će svakoga natjerati da se opusti i uživa u prirodi koja ga okružuje, istaknula je Kantaruti.

Konobe i agroturizmi

Digitalni nomadi već su posjetili neke konobe i agroturizme, propješačili pješačkim stazama, a u narednim ih danima očekuju ture džipovima, posjeti nekolicini lokalnih vinara, letenje iznad Pazinske jame na popularnom zip lineu i ostale avanture.

Projekt je sufinanciran putem javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini Hrvatske turističke zajednice, a sufinanciranju se pridružila i Turistička zajednica Istarske županije.

Partner na projektu je Saltwater Nomads, a projekt podržava i Digital Nomad Association Croatia (Udruga digitalnih nomada Hrvatske).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of