NA NATJEČAJ STIGLE TRI PRIJAVE

Istarski domovi zdravlja dobili novog ravnatelja i ostali bez još jednog člana Upravnog vijeća

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon izbora novog ravnatelja Istarskih domova zdravlja Manuela Runića uslijedila je ostavka člana Upravnog vijeća dr. Davora Rimca, inače voditelja Ispostave IDZ-a Labin. Na naš upit koji su razlozi njegove ostavke nije želio komentirati. Ostaje nam za nagađati je li njegova ostavka rezultat nezadovoljstva izborom ravnatelja koji ne dolazi iz redova liječnika i nije radio u sustavu domova zdravlja. Naime, novi je ravnatelj završio studij menadžmenta u zdravstvu na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a radio je kao predstavnik u Istri za dvije strane farmaceutske tvrtke.

Isto tako, slučajno ili ne, ostavku na članstvo u Upravnom vijeću Istarskih domova zdravlja 23. studenog podnijela je i Nevia Srdoč iz Pazina, zaposlena u tamošnjoj gradskoj upravi. Na naš upit zbog čega je to učinila, odgovorila je da su posrijedi osobni razlozi.

Predsjednicu Upravnog vijeća IDZ-a, dr. Jovanku Popović-Glavičić, inače voditeljicu umaške ispostave Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, pitali smo koji su elementi bili važni za izbor novog ravnatelja. Prema njenim riječima presudan je bio Runićev prijedlog programa rada i razvoja Istarskih domova zdravlja, koji se podudara s vizijom daljnjeg razvoja Ustanove i unapređenja usluge koju pružamo građanima.

- Stupanjem na snagu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti jačat će uloga Domova zdravlja u smislu da sekundarna zaštita, odnosno specijalistička dijagnostika bude dio primarne zdravstvene zaštite (Domovi zdravlja), a ne sekundarne (Opće bolnice). Cilj navedene promjene je povećanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite pacijentima, koji će na taj način specijalističku dijagnostiku moći dobiti bliže svom mjestu stanovanja te neće morati putovati u udaljenije gradove. U smislu budućeg razvoja IDZ-a, posebice uzevši u obzir prethodno spomenute zakonske izmjene, kao i sve izazove s kojima se zdravstvo u Hrvatskoj općenito susreće, Upravno vijeće je odlučilo da je kandidat Manuel Runić najbolji za mjesto ravnatelja. Naime, Manuel Runić ima diplomu sveučilišnog studija organizacije i upravljanja u zdravstvu, a to je ono što trebamo u zdravstvu: menadžersko upravljanje koje će kvalitetnim i pravovremenim mjerama znati privući deficitarni kadar, naglasila je predsjednica Upravnog vijeća Istarskih domova zdravlja.

Na natječaj za imenovanje ravnatelja Istarskih domova zdravlja pristigle su tri prijave u valjanom roku. Jedna prijava nije udovoljavala formalnim uvjetima natječaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of