OD 1. SIJEČNJA

Sanitetski prijevoz izdvaja se iz Istarskih domova zdravlja. Dr. Gordana Antić pojašnjava kako će to funkcionirati

| Autor: Duška PALIBRK
Dr. Gordana Antić / Sanitet (Snimili Milivoj Mijošek / Dejan Štifanić)

Dr. Gordana Antić / Sanitet (Snimili Milivoj Mijošek / Dejan Štifanić)


Na Županijskoj skupštini nedavno je izglasana odluka o prelasku službe sanitetskog prijevoza iz sustava Istarskih domova zdravlja pod krov Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i pripreme za ovaj preustroj su već počele. Vozila i medicinski timovi saniteta, koje čine vozač i medicinska sestra odnosno tehničar, od iduće godine pridružit će se voznom parku i ekipama hitne medicinske pomoći u kojima je obvezan i liječnik. Sanitet, poznato je, obavlja prijevoz teško pokretnih pacijenata, a ekipe Zavoda za hitnu medicinu zadužene su za hitne intervencije na terenu, na cesti i u kućama pacijenata.

Ova organizacijska promjena zacrtana je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji stupa na snagu 1. siječnja 2023. Što se tiče prostora, neće biti promjena jer Zakon predviđa da službe sanitetskog prijevoza ostaju na istim adresama, dakle u domovima zdravlja u svim većim istarskim gradovima, gdje su smještene i ekipe hitne medicinske pomoći.

Na pitanje kako ocjenjuje ovu organizacijsku promjenu, prvenstveno što novog donosi pacijentima, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić, donedavno ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, kaže da to nije nikakva novina u Hrvatskoj, da je sanitetski prijevoz u većini drugih županija već duže vrijeme organiziran unutar zavoda za hitnu medicinu.

- U praksi se takva organizacija pokazala kao bolje rješenje kroz optimalnije korištenje postojećih resursa na korist pacijenata te će novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti biti obveza. Zasigurno je unutar iste ustanove lakše prepoznati prioritete za pacijente i sukladno tome kvalitetnije organizirati rad s postojećim resursima. Kako se radi o preuzimanju ljudi, opreme i prostora, a riječ je o 97 zaposlenika u sanitetskoj službi, i kako je objema ustanovama, i Istarskim domovima zdravlja i županijskom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu osnivač Istarska županija, nema novih financijskih opterećenja. No, građani bi trebali dobiti stalno dostupan sanitetski prijevoz onda kada ga trebaju, bez listi čekanja, što je sada u nekim ispostavama slučaj.

Isto tako, građani će imati još dostupniju hitnu medicinsku službu, jer će one pacijente koji nakon početnog liječničkog zbrinjavanja na terenu trebaju bolničko liječenje bez potrebne liječničke pratnje do bolnice, recimo radi slomljene noge i slično, moći prevesti sanitetski prijevoz. Time će liječnik ostati na lokaciji dostupan za novo hitno medicinsko stanje, što je svakako veća dostupnost hitne medicinske službe za građane, kaže dr. Antić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter