ZNAČAJNO PRIZNANJE

Buzetski Bavul među pet najoriginalnijih hrvatskih Naj-akcija

Ovo je dvanaesta godina zaredom od kada Grad Buzet ima status grada prijatelja djece i otkako prijavljuje Naj-akciju. Među dvanaest prijavljenih Naj-akcija, čak ih je šest nagrađeno Poveljom kao priznanjem višeg ranga, pet je akcija nagrađeno Pohvalom, a ovo je prvi put da je prijavljena akcija proglašena jednom od pet najoriginalnijih

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Projekt Bavul - škrinjica društvenih igara, na ovotjednom svečanom savjetovanju programa "Gradovi i općine - prijatelji djece" održanom u Zagrebu, izdvojen je kao jedna od pet najoriginalnijih akcija među pedeset, koliko ih je bilo prijavljeno. Svih pet najoriginalnijih akcija, pa tako i Bavul, predstavljeno je u sklopu svečanog programa tijekom kojeg su dodijeljene Povelje i Pohvale za Naj-akcije u izboru Središnjeg koordinacijskog odbora "Gradovi i općine - prijatelji djece".

Izdavač je dječji vrtić

Bavul je kao Naj-akciju provedenu na svom području u 2022. godini prijavio Grad Buzet, a za njeno predstavljanje u Zagrebu snimljen je prigodan video. Središnji koordinacijski odbor čine predstavnici Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina.

- Ovo je dvanaesta godina zaredom od kada Grad Buzet ima status grada prijatelja djece i otkako prijavljujemo Naj akciju. Među dvanaest prijavljenih Naj-akcija, čak ih je šest nagrađeno Poveljom kao priznanjem višeg ranga, pet je akcija nagrađeno Pohvalom, a ovo je prvi put da je prijavljena akcija proglašena jednom od pet najoriginalnijih. Jako smo sretni i ponosni što je ovaj projekt prepoznalo i Stručno povjerenstvo koje je imenovao Središnji koordinacijski odbor akcije 'Gradovi i općine - prijatelji djece'. Ovo je priznanje nagrada djeci i odraslima koji su dali svoj veliki doprinos da se naš Bavul realizira, izjavila je Elena Grah Ciliga, pročelnica gradskog Odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i razvojne projekte.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Izdavač Bavula - škrinjice društvenih igara je Dječji vrtić "Grdelin", a urednica Elena Grah Ciliga. Autorica svih tekstova u Bavulu te autorica sadržaja i koncepcije igara koje se nalaze na igraćoj ploči je Ana Pernić, a dizajn potpisuje Martina Sirotić Pavletić. Likovne radove izradila su djeca Dječjeg vrtića "Grdelin", odgojne skupine "Kockice" ( pedagoške 2020./2021. godine) s odgojiteljicama Alidom Lukić i Marijom Kodelja. U sastavu Uredništva su Elena Grah Ciliga, Silvana Pavletić, Darija Zornada, Ana Pernić i Matija Nežić. Partneri u projektu su Dječji vrtić "Grdelin", Društvo "Naša djeca" Buzet, Katedra Čakavskog sabora Buzet, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", Srednja škola Buzet i Grad Buzet.

Volonterski rad

Izdavanje Bavula omogućeno je sufinanciranjem Grada Buzeta, Istarske županije, Erste banke i Dječjeg vrtića "Grdelin" te zahvaljujući velikom udjelu volonterskog rada. Bavul je tiskan u Grafomarku Zagreb u nakladi od 700 primjeraka, a podijeljen je kao poklon svoj buzetskoj djeci od godine dana do 4. razreda osnovne škole u povodu prošlogodišnjih prosinačkih svečanosti. U izradi videa sudjelovali su odgojiteljica Alida Lukić te djeca Ema Berton, Lucija Degmečić, Matea Fonović i Filip Majcan.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na put se kreće s kovčegom ili, kako bi na dijalektu rekli, valižom, a nekada davno drveni kovčeg za putovanja nazivao se i bavul. Upravo je po toj riječi koja se gotovo izgubila u govoru, ime dobio zavičajni projekt Bavul - škrinjica s društvenim igrama, škrinjica puna uzbuđenja, mašte i iznenađenja kojom se putuje Buzeštinom. Bavul sadrži šest zabavnih društvenih igara: Črni Konzul, Najdi par, Ki son jas?, Kaj je tu?, Ubajdi Buzešćina i Špaš pu Storin grodi, kroz koje se upoznaje Buzet i okolicu. Povod da se krene u realizaciju projekta bio je lik Stipana Konzula Istranina i prošlogodišnje obilježavanje 500. obljetnice njegova rođenja. Gdje god je to sadržajno bilo moguće, u tekstove su uključeni elementi specifičnog buzetskog dijalekta, kako bi se ukazalo na posebnost ovog jedinstvenog dijalekta s upitnom zamjenicom kaj umjesto ča, unutar čakavskog narječja. Osim promicanja materijalne baštine na lokalnoj razini, Bavul promiče i nematerijalnu baštinu, jačanjem svijesti o značaju specifičnog buzetskog dijalekta.

Projekt Bavul, kaže Grah Ciliga, specifičan je i jer je njegova realizacija zahtijevala zajedničku suradnju više ustanova i udruga, zahtijevala je participaciju i djece i odraslih u pripremnim aktivnostima, a krajnji rezultat, a to je škrinjica, odnosno set društvenih igara, iako je prvenstveno namijenjen djeci, traži suradnju i uključivanje odraslih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini