ISTARSKI SDP O HDZ-ovom PRORAČUNU

"Neće biti ništa od željeznice, pulskog lukobrana i pulske rive, a sve to su obećavali"

| Autor: Marcello ROSANDA
Danijel Ferić i Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Danijel Ferić i Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović i njezin stranački kolega Danijel Ferić, član saborskog odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, održali su danas konferenciju za medije na temu državnog proračuna za 2023. godinu i planirane infrastrukturne projekte u Istarskoj županiji.

Nažalost državni proračun stanovnicima Istre ne nudi ništa novo, kažu oni. Od cijelog proračuna koji teži nešto preko 30 milijardi eura, na projekte u Istarskoj županiji otpada 0,18 posto, odnosno skromnih 56,5 milijuna eura, kaže Ferić.

"Kao član saborskog odbora mogu reći da smo se naslušali o mnogim obećanjima HDZ-a vezano za kapitalne prometne projekte u Istri, ali ovaj ih proračun nažalost. Osim te jedne stavke u proračunu vezano za Bina-Istru, iz financijskog plana Hrvatskih cesta teškog 383 milijuna eura, kao izvanproračunskog korisnika državnog proračuna, može se iščitati da bi se u 2023. realizirala Buzetska obilaznica i to je to", tvrdi Ferić, dodajući da iz sektora pomorstva nema ni jedne riječi vezano za sudjelovanje države u projektu sanacije pulskog lukobrana vrijednog 15 milijuna eura, kao ni u drugim lukama otvorenim za javni promet na području Istre.

"U financijskom planu izvanproračunskih korisnika HŽ infrastrukture i HŽ putničkog prijevoza također nema ni riječi o dugo najavljivanim projektima modernizacije željezničke infrastrukture u Istri. Premalo i razočaravajuće", konstatira Ferić.

Njegova stranačka kolegica Sanja Radolović prezentirala je 16 amandmana na proračun koje je podnijela u Saboru i naglasila da nažalost niti jedan nije prihvaćen.

"Svi iznosi u amandmanima bili su realni jer se radilo o obnovama kulturnog dobra, sanaciji pulskog lukobrana, opremanju srednje škole u Umagu koju je Umag sam sagradio bez jedne kune pomoći Istarske županije, renoviranju Doma braće Ribar u Puli da bi djeca dobila barem minimalne uvjete za bavljenje sportom, revitalizaciji željeznice u Istri te financiranju uređaja za zračenje u KBC-u Rijeka da bi stanovnici Istre i Primorja imali istu razinu zdravstvene zaštite kao pacijenti u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu", nabraja Radolović.

"Nažalost ništa od toga nije prihvaćeno, a sjećamo se svi pustih obećanja kada su vladajući obilazili gradove i općine po Istri. Opravdanje zašto ništa nije uvršteno u državni proračun uvijek je da nema novca, a za usporedbu dok je ministar financija bio Boris Lalovac, prihod od PDV-a bio je 43 milijarde kuna, a danas je 65 milijardi. Ljudi su već umorni od svakodnevnih obećanja koja se prigodno izgovaraju, a ustvari ne realizira se apsolutno ništa, pa tako neće biti ništa od željeznice, pulskog lukobrana i pulske rive, što je bilo javno obećavano", zaključuje Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater