Simbolizira mir

U Poreču upaljena druga adventska svijeća

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Unatoč jakoj kiši u subotu navečer, kratkom svečanošću uoči adventske nedjelje, upaljena je druga adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. U organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, događaj je koji već tradicionalno obilježava adventske nedjelje.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili pretprošli tjedan zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća koju su upalili jučer je pomirilica ili betlehemska – označava mir.

Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim blagoslova vijenca i kratke molitve, koju je predvodio porečki župni upravitelj Mladen Pranjić, čast da upali drugu adventsku svijeću pripala je Gabrielli Lastrić. Također izveden je i drugi dio prigodnog  igrokaza „Adventske svijeće“ koji je osmislila vjeroučiteljica Ankica, a izveli učenici, koji će svoj nastavak imati i prilikom paljenja treće svijeće.

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč-Avvento Parenzo potražite na  http://www.adventporec.com/ ili na Facebook stranici:  www.facebook.com/adventporec , dok je za iduću subotu najavljeno paljenje treće adventske svijeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini