kratka svečanost

POREČ: Upaljena prva adventska svijeća

| Autor: Glas Istre
Paljenje prve adventske svijeće

Paljenje prve adventske svijeće


Kratkom svečanošću u predvečerje prve adventske nedjelje, upaljena je prva adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. Poreč, u organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, sada već tradicionalno obilježava adventske nedjelje, a događaj je okupio brojne sugrađane, kao i gradonačelnika Lorisa Peršurića i gradske vijećnike.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili jučer zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim blagoslova vijenca i kratke molitve, koju je predvodio porečki župni vikar Boško Čatlak, čast da upali prvu adventsku svijeću pripala je Mateju Simonettiju. 

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč-Avvento Parenzo bit će predstavljen ovoga tjedna, dok je za iduću nedjelju već najavljeno paljenje druge adventske svijeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom