na današnji dan, godina je 2001.

Vremeplov Glasa Istre: Euro stigao u Hrvatsku, hrabri mladići ulovili kradljivca u Puli

Prije 21 godinu nova europska moneta pristigla je i u Hrvatsku. Time se i naša država priključila tada najvećem transportu i zamjeni novca u EU-u. Riječ je bila o deset milijardi novčanica i pedeset milijardi kovanica, a razlog dolaska eura bila je zamjena devizne štednje. Tada se nametalo pitanje hoće li se građani Hrvatske koji su do tada najviše povjerenja iskazivali njemačkoj marki, ipak prikloniti euru ili će početi štedjeti u dolarima i švicarskim francima

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Naslov koji će uskoro ponovno na naslovnicu Glasa Istre

Naslov koji će uskoro ponovno na naslovnicu Glasa Istre


Na današnji dan prije 21 godinu dvojica savjesnih mladića skočili su preko balkona zgrade u Puli, uhvatili lopova i pomogli starijoj gospođi koja je bila meta drske krađe. Dogodilo se to usred bijela dana u dvorištu stambene zgrade u Kranjčevićevoj ulici u Puli, nasuprot današnjeg Općinskog suda.

NaslovnicaNaslovnica


VREMEPLOV 4.12

Stariju je gospođu ondje napao kradljivac, prišavši joj s leđa u namjeri da joj otrgne torbicu, u čemu je i uspio. Prestrašena žena počela je dozivati pomoć, što su, srećom, čuli prijatelji Enver Uka i Marin Filinić koji su, skočivši s balkona stana u prizemlju zgrade, uspjeli zaustaviti lopova. Dvojica mladića koji su u tom trenutku za računalom skladali rap glazbu, za Glas Istre su tada opisali kako se odvio nemio događaj.

Staricu napao kod suda

- Iz dvorišta ispred zgrade čuli smo da netko viče upomoć. Došli smo na balkon i vidjeli stariju gospođu koja se otima za svoju torbicu dok ju je napadao jedan muškarac. Bio je niže građe, vrlo osušena lica a mogao je imati između 30 i 35 godina. Žena je bila prestrašena, a mi smo skočili kroz balkon i počeli trčati za lopovom. Najprije nam je žena rekla da je pobjegao iza kuće s donje strane, ali mi smo ga vidjeli kako se šulja iza zgrade s gornje strane. Počeli smo trčati i uhvatili smo ga. On se počeo odupirati i buniti, ali smo ga uspjeli stisnuti. Vikali smo da vrati torbicu u kojoj je žena imala svega stotinjak kuna i dokumente. Lopov je pustio torbicu na tlo. Kada smo krenuli zvati policiju, moj je prijatelj i dalje držao lopova, ali mu se on oteo i pobjegao, rekao je tada Enver Uka.

Hrabri mladići iz Pule ulovili kradljivcaHrabri mladići iz Pule ulovili kradljivca

Nekoliko minuta potom u Kranjčićevu ulicu stigao je policijski automobil s upaljenim rotacijskim svjetlom i sirenom. Policajci su dobili opis kradljivca i uz pomoć napadnute žene napravili zapisnik, dok su se mladići vratili skladanju.

Vijest koja je tog dana krasila naslovnicu, a koja će se zasigurno u narednom razdoblju ponovno naći na naslovnoj strani našeg lista glasi - "Euro stigao u Hrvatsku". Kako je pisao Glas Istre na današnji dan prije 21 godinu, nakon što je prije tri mjeseca počela dostava eura u 12 zemalja Europske unije, nova europska moneta pristigla je i u Hrvatsku. Time se i naša država priključila tada najvećem transportu i zamjeni novca. Sveukupno, riječ je bila o deset milijardi novčanica i pedeset milijardi kovanica.

Prva je pošiljka novčanica i kovanica eura dostavljena u poslovnicu Raiffeisen banke, zbog čega je promet oko zgrade banke bio zatvoren, a prijenos je nadziralo jako osiguranje interventne jedinice Policijske uprave zagrebačke. Tadašnji razlog dolaska eura bila je zamjena devizne štednje, a pitanje koje se nametalo jest hoće li se građani Hrvatske koji su do tada najviše povjerenja iskazali njemačkoj marki, na kraju ipak prikloniti euru ili će početi štedjeti u dolarima ili švicarskim francima.

Ministar Vujić otvorio Sajam

Pisalo se tog dana i o otvorenju 7. Sajma knjige u Istri. Pred Domom hrvatskih branitelja prigodnim ga je govorom svečano otvorio tadašnji ministar kulture Antun Vujić. Neke od vijesti iz ovog broja istarskog dnevnika su i gradnja mrtvačnice kraj kožljačkog groblja, nova staza za osobe s invaliditetom kod pulskog Zavoda za javno zdravstvo, nova digitalna telefonska govornica u Općoj bolnici Pula i svečano krštenje broda za prijevoz kemikalija "Stolt Perseverance" u brodogradilištu Uljanik. Iz rubrike "Svijet" jedna od važnijih vijesti javlja da su u Saudijskoj Arabiji žene prvi put u povijesti dobile osobne iskaznice.

Otvorenje 7. Sajma knjige Otvorenje 7. Sajma knjige

Saudijske su vlasti 2001. godine izdale prvih 1.300 osobnih iskaznica za žene, pa su tako 250 osobnih karti dobile žene iz Riada i njih 1.050 u Jeddahi. Takav je potez naišao na protivnike koji tvrde da će se izdavanjem osobnih iskaznica ženama drugim osobama omogućiti da im vide lica, koja se tradicionalno pokrivaju u javnosti. Zato je i izrada ovih osobnih iskaznica povjerena isključivo ženama.

Nova staza za osobe s invaliditetomNova staza za osobe s invaliditetom

Pisalo se i da za ostvarivanje prava na identifikacijsku ispravu žene moraju imati 22 godine, dok muškarci to pravo ostvaruju već sa 16. Uz to, žene moraju imati pisano dopuštenje oca, supruga ili staratelja te pismo od poslodavca ukoliko rade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini