ISTARSKA PASTIRSKA IGRA

Pljočkanje upisano u Registar dobrih praksi UNESCO-a

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska s "pljočkanjem" te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao Tocati - festival tradicijskih igara

| Autor: Glas Istre
Ovako to izgleda u praksi - pljočkanje u Vodnjanu (Arhiva)

Ovako to izgleda u praksi - pljočkanje u Vodnjanu (Arhiva)


U sklopu međunarodnog programa za očuvanje tradicijskih igara, istarska pučka pastirska igra "pljočkanje" upisana je u Registar dobrih praksi UNESCO-a, izvijestilo je jučer Ministarstvo kulture i medija.

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska s "pljočkanjem" te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao Tocati - festival tradicijskih igara.

Multinacionalnu nominaciju Tocatija - festivala tradicijskih igara za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala je Italija, a pridružila joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.

Tocati je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.

Međunarodna radionica

Hrvatska se mreži pridružila s tradicijskom pučkom igrom "pljočkanje" koja je geografski zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS).

Pljočkanje je pučka pastirska igra kojom su pastiri, uglavnom djeca, kratili vrijeme čuvajući stoku, a koja je ime dobila po glavnom rekvizitu - pljočki - plosnatom kamenu veličine dlana. Uz pljočku za igru je potreban jedan kamen veličine šake zvan pljočkaš, bulin ili balin. Cilj igre je pljočku baciti što bliže bulinu i tako dobiti punat - bod, a potrebno je sakupiti onoliko bodova - punata, koliko je dogovoreno na početku igre.

Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite pljočkanja održana je u Svetvinčentu 2019. godine, a na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu "Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma", okupljajući partnere iz nominacijske mreže.

Istarski pljočkarski savez

Istarski pljočkarski savez (IPS) regionalna je mreža nevladinih organizacija (sportski i klubovi za starije osobe), koje su identificirane kao nositelji. To su ŠPK "Agroturist", PK "45 Paralela", PK "Škrilja", PK "Radigoza", PK "Marčenegla", PK "Lanterna", PK "Sveti Petar", ŠPK "Murine", SPK "Sutivanac" i "Žminj".

Proces promicanja Tocatija uključuje rastuću mrežu sudionika, koji se identificiraju u zaštiti pljočkanja, kao izraza vlastite nematerijalne kulturne baštine. Ta tradicionalna zajednica igara uključuje igrače, obrtnike, promicatelje, volontere, stručnjake i široku mrežu dionika koji djeluju na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter