"Ukrali su mi identitet"

Oprez! Društvenim mrežama hara opasna prijevara. Mnogi su nasjeli. Među njima i jedna Puljanka

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Rijetko tko od nas danas nije na društvenim mrežama, i usprkos mnogim prednostima, one imaju i onu lošu stranu. Lažni profili i nisu neka novost, no kada netko ukrade vaš stvarni profil i identitet i kao takav se obraća vašim prijateljima nastane veliki problem. U Hrvatskoj upravo hara takva opasna prijevara na koju su mnogi nasjeli. Među njima je i jedna Puljanka.

ggPrepiska koju nam je poslala čitateljica

"Mojim prijateljima na Instagramu došao je zahtjev za praćenje s mojim imenom i fotografijom te su ljudi pomislili da sam napravila drugi profil", ispričala je. "Nakon što su zapratili taj lažni profil, svima im je u inbox stigla poruka 'Ej, jesi tu', a kada su odgovorili, osoba ih je molila da joj kupe takozvani a-bon od 200 kuna te im je obećavala da će im, novac 'vratiti sutra i počastiti ih radi pomoći'", danas o tome piše i Net.hr

"Imala sam sreće pa su moji prijatelji odmah primijetili da nešto tu "smrdi" i kontaktirali me. Nakon toga, obavijestila sam prijatelje te smo brzo prijavili Instagramu da je riječ o lažnom profilu pa je isti u manje od 24 sata uklonjen", ispričala je, a identična stvar se dogodila i našoj čitateljici čije objave prepiske prenosimo.  

Iako su je mnogi kontaktirali da provjere zahtjev, jedna od tri njezine prijateljice je nasjela, i uplatila 200 kuna.

Informatički stručnjak Marko Rakar ističe da je lažne profile potrebno prijaviti. "Nema tu nekog posebnog mehanizma od onih koji su predviđeni", kaže Rakar te dodaje da sve društvene mreže imaju mehanizme za prijavljivanje takvih profila.

Policija, kaže, u takvim slučajevima može zapravo jako malo napraviti. "Policija može pokušati napraviti, no u praksi policija je tu apsolutno nemoćna. Društvene mreže su u pravilu u američkom vlasništvu. Da bi dobili neki od tih podataka koji su nužni da bi se djelovalo, od tih američkih kompanija moraju dobiti podatke. Ako nije riječ o terorizmu, drogi, pedofiliji, šansa da će dobiti odgovor je nikakva", kaže nam ovaj stručnjak.

"Strašno je teško i iznimno je dugotrajno da se dobije odgovor. Tu jednostavno treba koristiti ove uobičajene metode prijave", dodaje. Ako je prijava dobro argumentirana, reakcija stiže relativno brzo nakon prijave, a Rakar kaže da se to obično razriješi u nekoliko dana, piše Net.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter