nova nekretnina bivšeg župana

Ivan Jakovčić kupio zgradu "stare zadruge" u Završju. Otkrio nam je što ondje planira raditi

Bit će to osobni hommage mom ocu Boži. Ipak, najveći dio će biti posvećen svemu onome što je Istra uspjela u posljednjih 30-ak godina napraviti u vinarstvu, kaže Jakovčić

| Autor: Marcello Rosanda
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Bivši istarski župan i sadašnji županijski vijećnik, a ujedno i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovičić, jučer nam je u telefonskom razgovoru potvrdio neslužbene informacije o njegovoj novoj nekretninskoj akviziciji. Naime, Jakovičić je od Općine Grožnjan putem javnog natječaja kupio jednu ruševnu zgradu koja se kolokvijalno naziva "stara zadruga" u istarskom Završju, zaseoku između Grožnjana i Motovuna.

"Nekad je to bila štala, koja je doduše kratko trajala jer je sustav zadrugarstva brzo propao. Ostali su samo obrasli zidovi koji su meni bili jako zanimljivi. Ponudio sam cijenu veću od one koja je bila objavljena na natječaju i platio 155.555,55 kuna. Taj je dio prema prostornom planu namijenjen muzejskoj djelatnosti, pa sam tako odlučio napraviti prvi istarski muzej vina. Uz to, bit će određenih stvari koje su vezane za mog oca koji je bio inženjer vinogradarstva, pa će dio muzeja biti posvećen i njemu. Radi se o dvije građevinske parcele, jednoj većoj i jednoj manjoj, koja je ustvari bivša stanica Parenzane", najavljuje Jakovčić, i dodaje da će za potrebe muzeja pronaći i nešto u spomen na tu staru prugu koja je povezivala Poreč i Trst. 

"Bit će to osobni hommage mom ocu Boži. Ipak, najveći dio će biti posvećen svemu onome što je Istra uspjela u posljednjih 30-ak godina napraviti u vinarstvu. Neću zaboraviti ni na povijest iz doba Grčke, uvale Kalavojne čiji naziv na grčkom znači "dobro vino", pa sve do vremena Rimljana i Venecije. Naročito je bitno vrijeme Austrije, osnivanje instituta u Poreču i svega ostalog što nam je to carstvo dalo. Polako ćemo doći i do jugoslavenskih agrokombinata do dana današnjeg i vrhunskih istarskih vinara. Sve će to biti prikazano kao vinarsko-vinogradarska baština Istre", kaže nam Jakovčić, koji je nedavno, nakon prodaje sela Sveti Juraj, kupio stan u Poreču od jednog našeg umirovljenog urednika i novinara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater