ROVINJSKI PRORAČUN ZA 2023.

Kreće obnova glavnog trga, projektiranje autobusnog kolodvora te dogradnja škole i vrtića

Nastavljaju se započeti projekti popločenja okolnog trga crkve sv. Eufemije za što se u idućoj godini planira izdvojiti iznos od 245 tisuća eura, rekonstrukcija zgrade kazališta Antonio Gandusio (195.000,00 eura), dovršetak rekonstrukcije dijela Ulice Centener - Tartini s pripadajućom infrastrukturom te rekonstrukcija zgrade Gradskog sata

| Autor: Glas Istre
Uz obnovu gradskog sata, planiran je i početak uređenja glavnog trga (snimio Duško MARUŠIĆ/CROPIX)

Uz obnovu gradskog sata, planiran je i početak uređenja glavnog trga (snimio Duško MARUŠIĆ/CROPIX)


U velikoj sali Doma kulture jučer je održana šesta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja tijekom koje je usvojen nacrt proračuna Grada Rovinja za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu u prvom čitanju. Proračun za 2023. godinu planiran je u iznosu od 35.417.380 eura.

Centar za mlade

Najveći udio od 41 posto namijenjen je Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i izgradnju u sklopu kojeg su planirani brojni kapitalni i infrastrukturni projekti.

Najzahtjevniji je svakako projekt rekonstrukcije glavnog gradskog trga, a iznosom od 3.843.520,00 eura planiran je početak radova rekonstrukcije dijela I. i III. faze. Investicijom od otprilike 2.641.184,00 eura izraditi će se projektna dokumentacija, ishoditi građevinska dozvola te započeti s provedbom postupka javne nabave za radove izgradnje autobusnog kolodvora Concetta.

Za izradu glavnog projekta te pripremu za početak rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Jurja Dobrile osiguran je iznos od 843.200 eura, dok je 683.500 eura predviđeno za početak rekonstrukcije i dogradnje područnog odjeljenja vrtića Mondelaco, uz traženje dodatnih izvora financiranja putem natječaja kako bi se projekt mogao realizirati u cijelosti.

Rovinj će iduće godine imati proračun od 35,4 milijuna eura (snimio Duško MARUŠIĆ/CROPIX)Rovinj će iduće godine imati proračun od 35,4 milijuna eura (snimio Duško MARUŠIĆ/CROPIX)

Sredstvima u visini od 530.892 eura financirat će se rekonstrukcija zgrade u kojoj će biti smješten Centar za mlade "Dr. ing. Dino Škrapić", MBA, dok je 489.000 eura namijenjeno projektu energetske obnove Dječjeg vrtića Neven.

U Rovinjskom Selu planira se rekonstrukcija Trga Matka Laginje za što je predviđen iznos od 255.000 eura te rekonstrukcija dvorane Doma kulture u iznosu od 79.500 eura u 2023. godini.

Nastavak započetih projekata

Od projekta koji se nastavljaju u proračunu uključeno je popločenje okolnog trga crkve sv. Eufemije za što se u idućoj godini planira izdvojiti iznos od 245 tisuća eura, potom rekonstrukcija zgrade kazališta Antonio Gandusio (195.000,00 eura), odnosno uređenje sadržaja prizemlja zgrade, zatim dovršetak rekonstrukcije dijela Ulice Centener - Tartini s pripadajućom infrastrukturom oborinske odvodnje i parkiralištem za što je planiran iznos od 191.750 eura te rekonstrukcija zgrade Gradskog sata s 20.000 eura, odnosno obnova unutrašnjosti i satnog mehanizma.

Na potezu Borik-Amarin, iznosom od 132.730 eura, izgradit će se biciklistička traka, dok je 77.500 eura predviđeno za izgradnju druge dionice šetnice Punta Muccia.

Od novih projekata 31.750 eura biti će investirano u izgradnju dječjeg igrališta obale Nona, a sve kako bi se ovo područje uredilo i za najmlađu populaciju. Iznosom od 148.949 eura financirati će se projekt "Rovinj - Rovigno Direct" kojim je planirano uspostavljanje funkcionalne digitalne platforme koja će omogućiti digitalizaciju usluga grada koje trenutno to nisu, kroz web i mobilnu aplikaciju. Riječ je o uslugama koje uključuju dvosmjernu komunikaciju između građana i gradske uprave i službi, pregled i plaćanje svih gradskih i komunalnih računa mobilnim i on-line bankarstvom, uspostavu "Gradske službe za podršku" - service deska te koja će omogućiti funkcionalnost unosa elektroničkih obrazaca kao formalnih zahtjeva prema gradu, uz slanje notifikacija građanima s ciljem optimizacije i digitalizacije.

Rezimirajući, istaknuto je kako je proračun za 2023. godinu zadržao visoku socijalnu komponentu. Udio od 39,7 posto namijenjen je Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u čijem je programu predviđen iznos od 641.310 eura kojim su osigurane potpore socijalno najpotrebitijim građanima, pomoći umirovljenicima, jednokratne pomoći pojedincima, obiteljima i kućanstvima, jednokratne pomoći za novorođenčad, pomoć za hranu za dojenčad te ostale pomoći prema Odluci o socijalnoj skrbi, dok je 264.371 eura namijenjeno javnim potrebama u zdravstvu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater