NAJNOVIJEOTROV ILI BOLEST?

100.000 KUNA ŠTETE: MILIJUN UGINULIH PČELA U BADERNI Izgledale su kao da su zgorene

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Izraz lica govori sve: Stjepan Klicić s podnicom košnice punom mrtvih pčela (Goran BARANAŠIĆ)

Tog jutra prije odlaska na posao Stjepan Klicić obišao je svoje košnice i sve je bilo savršeno, dan je bio, kaže on, idealan za pčele. Međutim, kad se popodne vratio s posla i ponovno navratio do pčelinjaka, zaprepastio se ugledavši najprije ispred košnice mnoštvo mrtvih pčela, a kad je sav pun strepnje otvorio prvu košnicu, iz nje je izvadio podnicu prekrivenu debelim slojem pčelinjih lešina

Milijun pčela, a možda i više, nastradalo je u još neobjašnjenom slučaju trovanja, ili nečeg drugog, u pčelinjaku Stjepana Klicića u selu Bratovići kod Baderne. Toga dana, pripovijeda nam Stjepan Klicić, ujutro je prije odlaska na posao obišao svoje košnice i sve je bilo savršeno, dan je bio, kaže on, idealan za pčele. Međutim, kada se popodne vratio s posla i ponovno navratio do pčelinjaka, zaprepastio se ugledavši najprije ispred košnice mnoštvo mrtvih pčela, a kad je sav pun strepnje otvorio prvu košnicu, iz nje je izvadio podnicu prekrivenu debelim slojem pčelinjih lešina. Pregledavajući jednu po jednu košnicu, utvrdio je da se isti slučaj ponavlja u tridesetak košnica, u kojima su osim pčela uginule i sve matice.

"Kad takvo nešto ugledate, vi se zaledite", zdvojno nam govori Stjepan Klicić o svojoj prvoj reakciji na prizor koji je ugledao u svom pčelinjaku. U ovo doba godine pčele su u punoj snazi pa ih u svakoj košnici može biti i do 60.000, no ako se procjena i prepolovi, uz proračun da je u svakoj Klicićevoj košnici bilo tridesetak tisuća pčela, a nastradalo je tridesetak košnica, proizlazi da je otrovano i uginulo skoro milijun pčela. No, je li to nesretan slučaj ili možda namjerno trovanje? Klicić kaže da je pregledavajući košnice pomno gledao hoće li naći tragove neke tvari koja tu ne spada po površini košnica ili oko njih, ali nije vidio ništa sumnjivo. K tome, nije "napadnuta" svaka košnica, neke su preskočene, i u njima su pčele savršeno zdrave i aktivne, što znači da trovanje nije došlo iz okoliša, primjerice od prskanja nekih poljoprivrednih površina u okolici, jer bi tada stradale sve košnice redom.

"Sve izgleda kao da je netko namjerno uštrcavao otrov direktno u košnice, a da su pčele otrovane vidi se po tome što su njihove lešine bile raširenih krila i isplaženih jezika, pčele su izgledale kao da su zgorene, grozno je to bilo za vidjet", slikovito se prisjeća Klicić.

Sličan slučaj lani

Odmah nakon što je utvrdio razmjere pomora svojih pčela, Klicić je pozvao predsjednika i tajnika porečke Pčelarske udruge Nektar, Petra Banka i Ivana Kovača, kao i pašnog povjerenika Onelija Žikovića. Kad su se i oni uvjerili u stravičan prizor u Klicićevu pčelinjaku, zajedno su pošli na policiju, a ubrzo je porečka policija u Bratovićima obavila i očevid, te uzela radi laboratorijske analize uzorke mrtvih pčela, kao i podnice i druge dijelove pogođenih košnica. Klicić i Kovač nam prenose da je policija pokrenula službenu istragu uz kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a više osnova za rasvjetljavanje slučaja bit će na raspolaganju kada se laboratorijski utvrdi kojom tvari su pčele otrovane.

Slučajeva trovanja pčela na Poreštini, a i drugdje u Istri, bilo je i prijašnjih godina, rekonstruira Ivan Kovač, tajnik udruge Nektar. Ti su slučajevi ovdašnjim pčelarima priskrbili dovoljno iskustva da na osnovu posljedica mogu naslutiti što se zapravo zbilo. Trovanje pesticidima kojima je eventualno u okolici tretiran neki poljoprivredni nasad ovdje se može isključiti, smatra Kovač, jer bi u tom slučaju pčele ugibale vani, na putu do košnice, a ne bi došlo do ovako velikog pomora unutar košnice. Jednom se porečkom pčelaru dogodio baš takav slučaj - poljoprivredna tvrtka koja u blizini ima poljoprivredne nasade nenajavljeno ih je prskala, što je izazvalo pomor pčela u obližnjem pčelinjaku, ali sve je bilo brzo rasvijetljeno i pčelar je od te tvrtke neposrednom nagodbom ishodio odštetu za nastalu štetu. Čak se i Stjepanu Kliciću dogodilo nešto slično lanjskog rujna, kada su se nakon jednog večernjeg prskanja protiv komaraca pčele na povratku u košnicu rušile i padale na tlo, ali u manjem broju, tek je nakon nekog vremena kada su zatrovane pčele koje su ušle u košnicu proširile otrov u svojoj zajednici došlo do većeg pomora i na proljeće je Klicić ustanovio da je tada izgubio 35 košnica. Nikad međutim nije bilo ovakvog slučaja naglog pomora i to samo u nekim košnicama u pčelinjaku, a k tome, u isto vrijeme kad su otrovane Klicićeve pčele, u najbližim pčelinjacima drugih pčelara takvih incidenata nije bilo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam