NAJNOVIJE



SPAŠAVANJE PRIRODE

"Znanjem do efikasnijeg gospodarenja otpadom" - Klincima podijeljeno 750 slikovnica o smanjenju i razvrstavanju otpada

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Njime se nastoji smanjiti nastanka otpada, potaknuti kućanstva na pravilno odvajanja otpada te povećati kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta * U sklopu projekta podijeljeno je 37.900 letaka za stanovnike

 

Polaznicima Dječjeg vrtića "Olga Ban" predstavljena je slikovnica "Spašavanje prirode" izrađena u sklopu europskog projekta "ProEduEko – znanjem do efikasnijeg gospodarenja otpadom". Cilj ovog projekta je zajedničko provođenje edukativno-informativnih aktivnosti na području Grada Pazina, kao nositelja projekta, te na području Grada Buzeta i Općina Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Motovun, Tinjan i Lanišće.

Njime se nastoji smanjiti nastanka otpada, potaknuti kućanstva na pravilno odvajanja otpada te povećati kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Slikovnica "Spašavanje prirode" djeci, najmlađim uzrastima stanovništva, na zanimljiv način prenosi teme vezane uz smanjenja nastanka otpada i njegove ponovne uporabe.

Edukacija i komunikacija s javnošću

U sklopu projekta najmlađima u jedinicama lokalne samouprave, partnera u projektu podijeljeno je 750 slikovnica, dakle za svu vrtićku djecu na području provedbe projekta. Ova akcija nastoji kontinuiranom edukacijom najmlađih uzrasta sustavno prići brizi za okoliš, a polaznicima pazinskog vrtića predstavili su je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i Matea Sinčić iz pazinske "Usluge".    

- Provođenje mjera izbjegavanja i smanjivanja otpada izravno je povezano i ovisno o stalnoj edukaciji i komunikaciji s građanima i javnošću. Međutim, edukacija i komunikacija s javnošću, kao i mjere izbjegavanja nastanka i smanjivanja količine otpada, tek sustavnim i dugoročnim djelovanjem omogućuju postizanje ciljeva, kaže Matea Sinčić koja radi na tom projektu. Stoga je, ističe, potrebno kontinuirano promovirati primjere dobre prakse i poželjne načine ponašanja na svim razinama.

Svijest izgraditi kod najmlađih uzrasta

Sprječavanje nastanka otpada pridonosi odvajanju gospodarskog rasta od porasta količina nastalog otpada, očuvanju prirodnih resursa, smanjenju ukupne mase otpada koja se odlaže na odlagališta, zatim smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš i smanjenju opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš. Za ostvarenje postavljenih razvojnih ciljeva potrebne su bitne promjene u socijalnom, gospodarskom i kulturnom smislu te stavljanje intelektualne, kreativne i djelatne izgradnje pojedinca u središte interesa. Stoga su odgoj i obrazovanje najmlađih za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, trajni proces koji podrazumijeva stjecanje potrebnih znanja, oblikovanje stavova i ponašanja, te pripremanje za odgovorno donošenje odluka uz razvijanje spremnosti svakog pojedinca za osobno djelovanje. Pri tomu treba imati na umu temeljna ljudska prava, koja uključuju pravo na čisti okoliš, pravo na informaciju te pravo na sudjelovanje u odlučivanju.

Ciljeve će biti lakše ostvariti, kaže Sinčić, ako javnost bude informirana i potaknuta na sudjelovanje u pitanjima gospodarenja otpadom, zaštite okoliša i održivog razvitka. Za učinkovito gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, u sklopu održivog razvitka, osnovni je preduvjet osobna promjena. Dosadašnju kratkovidnost i rasipnost u gospodarenju otpadom treba mijenjati od malih nogu i edukacijom omogućiti će se stjecanje znanja i vještina iz ekologije s ciljem povećanja razine svijesti svakog pojedinca za učinkovito sudjelovanje u provođenju sustava gospodarenja otpadom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter




Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam