NAJNOVIJETINJAN

Umirovljenici: Poskupljenje odvoza smeća je čista pljačka!

(D. ŠTIFANIĆ)

Cijena odvoza smeća otišla je u nebo, porasla je 200-300 posto po domaćinstvu. To je neodrživo i mi ćemo kao Udruga umirovljenika pokrenuti neku vrstu bunta zbog ovakvih cijena. To je čista pljačka nas korisnika, pogotovo onih koji imaju 1.500-2.000 kuna mirovine i žive na rubu siromaštva, upozoravaju u svom pismu tinjanski umirovljenici

 

Krenulo je iz Tinjana, a proširilo se cijelom Pazinštinom: umirovljenici iz ovoga kraja ogorčeni su novim sustavom zbrinjavanja otpada i zahtijevaju od lokalnih vlasti i komunalnog poduzeća Usluga iz Pazina da hitno ublaže udar na standard učinjen novim cijenama odvoza smeća spram umirovljeničkih domaćinstava, kao i da otklone tehničke nedostatke novog sustava te vrate kontejnere za selektirano odvajanje otpada na dohvat svim kućanstvima.

Tinjanci probili led

U ovakvom duhu intoniran je dopis koji je prije nekoliko dana Izvršni odbor tinjanske podružnice Udruge umirovljenika Pazinštine uputio Općini Tinjan i pazinskoj Uslugi, a u petak su se na sastanku koordinacije umirovljeničkih udruga cijele Pazinštine s njime složili i predstavnici podružnica u drugim općinama i gradu Pazinu. Dogovoreno je da će svaka podružnica, nakon tinjanske koja je probila led, također uputiti slične dopise svojoj općini, a također i poduzeću Usluga.

Tinjanski umirovljenici u prvom dijelu svoga dopisa hvale dosadašnja postignuća u zbrinjavanju otpada, od čišćenja i uklanjanja divljih deponija do postavljanja kontejnera u svako selo i organiziranog odvoza smeća s cijelog područja općine. Time je čistoća okoliša podignuta na značajno višu razinu, što je posebno važno u vrijeme kada se na Tinjanštini sve više razvija turizam. Uvođenje novog sustava je, međutim, preko noći razljutilo tinjanske umirovljenike, jer su stari kontejneri iznenada odvezeni - na veliko iznenađenje ne samo mještana već i brojnih turista koji odsjedaju na ovom području - a domaćinstvima su podijeljene nove kante sa zapreminom izračunatom prema broju ukućana i s najavom drastičnog povećanja cijene odvoza smeća.

"Cijena odvoza smeća otišla je u nebo, porasla je 200-300 posto po domaćinstvu. To je neodrživo i mi ćemo kao Udruga umirovljenika pokrenuti neku vrstu bunta zbog ovakvih cijena. To je čista pljačka nas korisnika, pogotovo onih koji imaju 1.500-2.000 kuna mirovine i žive na rubu siromaštva, a Usluga ubire mjesečni najam na onaj kontejner koji smo zadužili, bez obzira da li ga prazne, i dodatno za svako pražnjenje", upozoravaju u svom pismu tinjanski umirovljenici, koji od svoje Općine i Usluge traže da nešto poduzmu i nađu obostrano korisno rješenje, jer će "u protivnom, smeća biti svuda a najmanje u kantama".

Cvjetaju divlji deponiji

Predsjednik tinjanske podružnice Udruge umirovljenika Pazinštine Vlado Antolović zadovoljan je što su se na sastanku koordinacije sa stavovima iz ovog pisma složili i svi drugi umirovljenici s Pazinštine. Ističe da se samo zajedništvom može postići zajednički cilj, ali upozorava da se već sada, nekoliko dana nakon stupanja na snagu novog režima odvoza smeća, u prirodi obnavljaju divlji deponiji pa treba reagirati hitno da se okoliš u kratko vrijeme ne bi zakrčio otpadom.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam