TURIZAM

U ULICAMA FRANINE I JURINE, STAROM TRGU I PRILAZU KAŠTELU OVE SE GODINE OTVORILE TRI SUVENIRNICE: Pazin napokon dobio svoju turističku ulicu


Gostima se posebno sviđa cukerančić. Mnogi kažu kako im je to nešto posebno. Sviđa im se i vino, ali svi redom hvale cukerančiće, kaže Megi Ahmetović * Turiste najviše zanimaju proizvodi i suveniri vezani uz Pazin. Bilo da prikazuju Pazin ili da su izrađeni u Pazinu, napominje Marino Brumnić

Ove se godine napokon osjeća živost u takozvanoj turističkoj ulici u Pazinu. Zapravo radi se o ulicama Franine i Jurine, Starom trgu i Prilazu kaštelu, odnosno smjeru koji središte grada povezuje s Kaštelom i Pazinskom jamom.

Još su sredinom 90-ih, kada je bila pokrenuta akcija uređenja pročelja zgrada u ovom dijelu grada spomenute ulice "krštene" zajedničkim nazivom - turistička ulica. Stoga je u ovaj dio grada tada smješten ured turističke zajednice, a potom se u nekoliko navrata pokušalo s otvaranjem kafića i suvenirnica oživjeti ovaj dio grada. Često su Pazinci, pa i gradski vijećnici postavljali pitanja o revitalizaciji "turističke ulice" i o tomu kako skinuti papire s poslovnih prostora, odnosno kako zatvorene poslovne prostore staviti u funkciju.

Godinama se na tom prostoru ništa nije događalo, a turisti su prema Kaštelu i Jami prolazili kraj praznih izloga i zaključanih vrata. Na iznenađenje mnogih ove su godine u "turističkoj ulici" otvorene tri suvenirnice, a svi su gradski prostorni iznajmljeni i u njim se odvijaju razne djelatnosti. Bijeli papiri prekrivaju još samo izloge privatnih prostora. Često se govorilo kako se turizam u Pazinu sporo i teško razvija, a je li se napokon i to promijenilo najbolje je saznati iz prve ruke, od osoblja suvenirnica koje je u svakodnevnom kontaktu s turistima.

U nekadašnjim prostorima Turističke zajednice početkom ovog ljeta Irena Žgrablić otvorila trgovinu istarskih delicija "Kantunić". Od njene djelatnice Megi Ahmetović doznajemo kako se ovdje nude razni istarski proizvodi poput vina, meda, peludi i raznih drugih proizvoda od tartufa, različitih krema, medica, vina i još mnogo toga. Uz to nude se razni suveniri i slike Elvisa Bertona i Mirjane Matić. U "Kantuniću" se svakog utorka održava vođena degustacija pazinske malvazije vinarije Anđelini i pazinskog cukerančića.

- Gostima se posebno sviđa cukerančić. Mnogi kažu kako im je to nešto posebno. Sviđa im se i vino, ali svi redom hvale cukerančiće, kaže Ahmetović, dodajući kako su i cukerančići u njihovoj ponudi. Individualni gosti najviše traže maslinova ulja, proizvode od tartufa, sireve, ali i med. Pitanja koja postavljaju najviše su vezana uz restorane jer u Pazinu ima malo mjesta na kojim se može ručati. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum