Snimio M. MIJOŠEK
Činjenica je da ćemo svi biti u problemima kad krene berba jer će biti teško skladištiti novo grožđe i pojedini vinari već razmišljaju o proširenju kapaciteta. Imamo tri mjeseca do berbe i nadamo se da će se nešto do tada "zavrtjeti". Jedna varijanta je da se odgodi izlazak mladog vina na tržište kako bi se prodale stare sorte, vinar i predsjednik Vinistre
Zbog koronavirusa i istarski vinari zbrajaju štetu. Do nedavno zatvoreni ugostiteljski objekti i restorani kao i nemogućnost normalnog kretanja utjecali su na pad potrošnje vina. Neki su se preorijentirali na dostavu i prodaju na kućnom pragu, ali smiješno je to mjeriti s potrošnjom koju inače ostvaruju u ovo vrijeme pred turističku sezonu. U međuvremenu, zalihe su ogromne, no vinari nerado govore koliko je vina "na čekanju" u bačvama.
Nikola Benvenuti proizvođač i predsjednik Udruge Vinistra koja okuplja 129 vinara, kaže da zadnja dva mjeseca ni vinarima nije bilo lako. Nema zbirne podatke o količinama, ali kaže "svi smo mi u istoj ili vrlo sličnoj situaciji".
- S obzirom da je sve dva mjeseca bilo zatvoreno, naravno da se to itekako odrazilo na plasman vina. Jedino mjesto gdje smo mogli plasirati proizvod bili su trgovački centri i trgovine, no naši vinari u Istri prioritetno su vezani uz ugostiteljske objekte i restorane. Sigurno je da će postojati viškovi, kaže Benvenuti, dodajući da se s popuštanjem mjera i dolaskom turista očekuje oživljavanje prodaje.
- Činjenica je da ćemo svi biti u problemima kad krene berba jer će biti teško skladištiti novo grožđe i pojedini vinari već razmišljaju o proširenju kapaciteta skladištenja. Imamo tri mjeseca vremena do berbe i nadamo se da će se nešto do tada "zavrtjeti", i da ćemo pobrati grožđe i moći ga skladištiti.