NAJNOVIJE


Javna rasprava Prostornom planu Novigrada

TEODORA BELETIĆ: Imamo 250 potpisa, nije nam potrebna luka u Dajli DUŠAN BREČEVIĆ: Odakle vam 250 potpisa, kad toliko ljudi ne živi u mjestu?

Područje zaljeva Karigador (M. MIJOŠEK)

Građanska inicijativa na čelu s Teodorom Beletić protivi se izgradnji luke otvorene za javni promet u Dajli jer smatraju da će narušiti zaljev Dajla-Karigador. Dušan Brečević iz Dajle tvrdi da je to protivljenje plod osobnih interesa pojedinaca, vikendaša i Slovenaca

Iako problematika građenja luke otvorene za javni promet komunalnog značaja u Dajli, zaljevu Dajla-Karigador, nije bila tema javne rasprave o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Novigrada, ipak se diskutiralo o tome. Predstavnica građanske inicijative Dajla, Teodora Beletić, iznijela je navodno sporne momente vezane za pitanje luke i izradu prostornih planova.

- Mišljenja smo da stanovnici Dajle nisu bili dovoljno infromirani o namjeni obuhvata koji se predviđa u zaljevu, te da je ignorirano 250 potpisa mještana prikupljenih protiv izgradnje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja. Nakon što su mještani podrobnije upoznati s idejnim projektima betonizacije zaljeva izgradnjom dva gata sa 63 veza i lukobranom, započeli smo s pružanjem otpora jer smatramo da to nisu realne potrebe stanovništva koje uglavnom živi od bavljenja turizmom. Naša je težnja zaštita prirodnih i kulturnih dobara, koje su najveće prednosti ovog zaljeva. Stanovnicima Dajle nisu potrebna 63 veza jer nisu predviđeni za njihove barčice, već će se koristiti u komercijalne svrhe, istaknula je Beletić, zaključivši svoju izjavu obećanjem gradonačelnika Novigrada Antea Milosa kako će se udovoljiti njihovim potrebama, stoga su ovu javnu raspravu htjeli iskoristiti kao mjesto gdje bi razjasnili nastale nesporazume oko luke Dajla.

Beletić je u ime građanske inicijative Dajla zatražila sastanak sa predstavnicima Grada. Prijedlog je naišao na odobrenje pročelnice Sandre Rugani Kukuljan, no kad bude aktualan plan nižeg reda.

Do malog verbalnog duela došlo je između Beletić i Dušana Brečevića iz Dajle, koji ju je prozvao da štiti svoj osobni interes na punti Belveder gdje ima kuću.

- Živim 55 godina u Dajli, a vi tamo boravite tek nekoliko dana ljeti. Ne znam ni odakle vam 250 prikupljenih potpisa jer u mjestu nema toliko stanovnika, što dokazuje da se radi o osobnim interesima pojedinaca, vikendaša i Slovenaca koji štite svoj komadić obale. Vezano za plan i luku bile su organizirane tri javne rasprave, pa je ovakav vaš pristup nakon svega nonsens, kazao je Brečević, kojega je podržao i Toni Šverko.

Time su sukobljene strane iz same Dajle završile sa prepucavanjima... (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam