Milovan Popović, Vili Bassanese i Zdravko Matotan
Osim jutarnjeg stručnog skupa koji je od iznimnog značenja za razvoj gospodarstva grada, ova manifestacija ima i humanitarnu notu. Na večernjoj Fešti od rajčice, jednoj od najposjećenijih u Umagu, prikupe se pozamašna sredstva u humanitarne svrhe, naglasio je Vili Bassanese
Sutra se na Trgu slobode u Umagu održava tradicionalna humanitarno-kulinarska manifestacija Dan rajčice. Na konferenciji za novinare, jučer održanoj u Gradskoj vijećnici, program su predstavili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, direktor gradske Turističke zajednice Milovan Popović te direktor Razvoja poljoprivrede Podravke dr. sc. Zdravko Matotan.
Početak prerade
- Tradicionalna manifestacija Dan rajčice simbolično obilježava početak prerade rajčice na našem području, kao i njezinu stoljetnu tradiciju u našem kraju. Osim stručnog skupa koji se održava tijekom jutarnjih sati i od iznimnog je značenja za razvoj gospodarstva grada, važno je napomenuti da ova manifestacija ima i humanitarnu notu. Naime, u večernjim satima tijekom Fešte od rajčice, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu, svake se godine prikuplja novac u humanitarne svrhe, a zbog sve većeg broja posjetitelja prikupljena sredstva su izdašnija, čime sugrađani i brojni turisti pokazuju svoje humano srce, naglasio je Bassanese.
Tijekom fešte Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza iskoristit će više od 1.300 kilograma različitih namirnica, a pridružit će im se i gradonačelnik Bassanese, njegovi zamjenici te direktor TZ-a Popović, koji će posjetiteljima dijeliti porcije na bazi pašte i rajčica po promotivnim cijenama.
- To je jedna od najpopularnijih zabavno-gastronomskih manifestacija koja svake godine privuče sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja. Ovo je jedinstvena prilika da gosti osjete tradiciju, kušaju ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, zabave se uz domaću glazbu te dožive duh prave zabave, naglasio je Popović.
Izbor najboljih sorti
Kulinarski show i zabavni program počinju u 20 sati nastupom Puhačkog orkestra "Naša sloga" iz Babići i umaških mažoretkinja. Slijedi Lino igraonica za najmlađe, muzika za ples uz bend Proleteri, javno ocjenjivanje novih sorti konzumne rajčice i proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice. Organizatori cjelodnevnog programa Dana rajčice su Podravka, Grad i TZ Umaga u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu "Pomidor" iz Umaga.
Umag godišnje preradi 12 tisuća tona rajčice
Direktor iz Podravke Zdravko Matotan predstavio je novu liniju za preradu u umaškom pogonu s kojom će se povećati dnevni kapacitet prerade i smanjiti gužva u prihvatu rajčica lokalnih proizvođača. U Umagu je prošle godine prerađeno 12 tisuća tona rajčice s istarskih polja, a i ove godine su predviđanja ista.
- Zahvaljujući iznimnoj kvaliteti, proizvodi od istarske rajčice široko su prihvaćeni na svim tržištima svijeta na kojima posluje Podravka, naglasio je Matotan, začetnik projekta Dana rajčice. (S. BOSNIĆ)