ISTARSKA FEŠTA NA KRVAVCU

Pojeli 200 kila pedoča uz "Krasnu Zemlju" koja se čula sve do Triglava

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ


Na start utrke prijavio se ukupno 41 takmičar u muškoj i ženskoj konkurenciji, a vozilo se u deset kategorija. Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg izdanja završnice Kupa Istre u veleslalomu je Riječanka Tili Grgurić koja je bila bolja od Tomislava Popovića iz Vrsara i Roberta Črnjevića iz Zaboka

Balun, roženice, pedoči, pršut, sir, panceta, vina, rakije i druge delicije iz Istre, zamirisale su minulog vikenda na slovenskom skijalištu Krvavec kod Ljubljane. Povod tome bila je Istarska fešta i Otvoreno prvenstvo Istre u veleslalomu za rektreativce koja se bodovala za Kupa Istre u toj skijaškoj disciplini. Na start utrke prijavio se ukupno 41 takmičar u muškoj i ženskoj konkurenciji, a vozilo se u deset kategorija. Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg izdanja završnice Kupa Istre je Riječanka Tili Grgurić koja je bila bolja od Tomislava Popovića iz Vrsara i Roberta Črnjevića iz Zaboka. Tili je prije utrke održala kratki trening pod stručnim vodstvom iskusnog trenera i demonstratora skijanja Vedrana Vrusa iz Poreča koji je radio za francusku, talijansku, rusku i hrvatsku u skijašku reprezentaciju.

Medulinci i Umažani pobrali medalje

U kategoriji mlađih djevojčica najbolja je bila Lucija Vidović iz Umaga, a kod mlađih dječaka Toma Popović iz Vrsara ispred Vite Čosića iz Poreča. Umažanka Ema Božić bila je zlatna u kategoriji djevojčica. Kod dječaka slavio je Marko Bokavšek iz Umaga ispred Filipa Cukona iz Pule i Dina Cukona iz Medulina. Stjepan Ćulić je u toj kategoriji bio četvrti. U kategoriji juniorki slavila je Tili Gregurić iz rijeke, ispred Olge Visintin iz Umaga i Tamare Pavelić iz Pule. U kategoriji juniora najbolji je bio Medulinac s privremenim boravištem u Zagrebu Ivan Leverić. Drugi u toj kategoriji bio je Antonio Šegota također Medulinac koji privremeno živi u Zagrebu. Sudeći po viđenom na stazi, ovaj dvojac ima pred sobom sjajnu skijašku karijeru. Jedino što im nedostaje je ljubav prema kacigama koje učestalo gube. Kod dama prvo je mjesto odnijela Romina Brenko iz Medulina, a ne iz Pomera kako su je predstavili. Srebro je osvojila Keti Visintin iz Umaga dok je brončana medalja išla oko vrata pulske docentice Marine Diković. U kategoriji seniora, prvo mjesto je pripalo Ivanu Štefeku iz Umaga, koji je za svega tankih pet stotinki sekunde bio brži od vječitog rivala i sugrađanina Bojana Božića. Inače ova dvojica skijaša gotovo uvijek pobjeđuju, pa se za sada ne zna tko od njih ima više pehara u vitrini. Neslužbeno saznajemo da je Božić, zajedno s kolegom Boštjanom Bokavšekom, noć uoči trke "peglao skije" skoro do jutra. No, ovoga puta mu to nije pomoglo. Marko Vujčić iz Pule je zaslužio brončanu medalju u kategoriji seniora. Četvrti je bio Ivan Radolović iz Manjadvorci, a peti Vlado Pliško iz Belavići. Na začelju u toj kategoriji bio je Mirjam Vižintin iz Oprtlja.

Skijaju unatoč godinama za penziju

Pretposljednja kategorija je ona veterana u kojoj je bilo čak 12 takmičara. U velikoj konkurenciji, slavio je istarski "Hirscher" Tomislav Popović iz Vrsara ispred Roberta Črnjevića i Davora Žigmana iz Zaboka. Iza njih slijede Luciano Visintin i Bostjan Bokavšek iz Umaga i Dalibor Buršić iz Čabrunići. Začelje kategorije su popunili redom Paolo Vrh iz Pule, Saša Leverić i Mladen Cukon iz Medulina, Oriano Visintin iz Oprtlja, Josip Pip Grakalić iz Medulina te Zoran Vorić iz Umaga. I naposljetku su se niz stazu broj 6 na Krvavcu, spustili oni najstariji koji su prve skijaške korake, odnosno spustove iskusili već nakon 2. Svjetskog rata. Najbolji stariji veteran bio je Smiljan Škorić iz Zagreba, koji je bio bolji od Josipa Frankovića iz Buja i Dubravka Grgića iz Umaga. Za njima su stigli redom umaški jedriličari Marijan i Njaci Široka, porečki profesor "fiskulture" Jadranko Vrus te pulski odvjetnik i iskusni orator Mijo Ćulić. Potonji se posebice istaknuo u autobusu, tijekom povratka u Pulu, predvodeći "treće poluvrijeme" svojim glazbenim nastupom pod dirigentskom palicom voditelja putovanja Borisa Paškova. Zbroj godina takmičara u ovoj kategoriji "skijaša-hokejaša" premašuje nekoliko stoljeća, stoga njima ide duboko poštovanje što još uvijek skijaju, unatoč zrelim godinama za penziju.

Na žalost utrka se nakon prve vožnje morala prekinuti, jer su "race direktori" Mojca Prelovšek iz ASK-a Triglav iz Kranja i Davor Grgić sa Sljemena, konstatirali da su "snežne razmere", odnosno snježni uvjeti na stazi, zbog toplog vremena i visoke temperature, jako loši. Staza je "pukla" i na dnu je bila gotovo uništena i stvarale su se velike rupe zbog čega je nekoliko skijaša palo i umalo stradalo. Stoga je odvožena samo jedna vožnja, a pulska liječnica, doktorica Helena Blažić je imala svega jednu intervenciju na cilju koja se srećom dobro okončala.

Ljubavna kanta Luke Lupetine

Na terasi hotela Rozka se u međuvremenu pripremala Istarska fešta, čiju organizaciju ove godine potpisuju Skijaški klub Istra iz Pule i KUD Mate Balota iz Raklja. Prije proglašenja pobjednika, nastupili su plesači i pjevači iz Raklja i Marčane. Balun, šetepaši i polka samo su dio repertoara tih mladih plesača. Kad je folklor završio, mladi Luka Lupetina je svojom "ljubavnom kantom" nasmijao mnoge. Uz pomoć TZ-a Istre, Pule, Medulina i Marčane, odrađena je prezentacija Istre u onome u čemu smo najbolji. A to je vino, rakija, maslinovo ulje i suhomesnati proizvodi. Svoje su delicije predstavila četiri vinara i to Anđelo Brčić, Goran Bačac, Dean Prodan i Kalavojna. Prisutni su bili također Vesna sir iz Loborike i pršutarna Buršić iz Vodnjana. Organizatori su se pobrinuli da na Krvavec dovezu i pripreme gotovo 200 kilograma pedoča iz Izole. "Zli jezici" su rekli da od ovog vikenda, pa za godinu dana, Slovenija više nema pedoča jer su im Istrijani sve pojeli. Buzaru je kuhao Nenad Janković, virtuoz u kužini, koji s palentarom u ruci radi čuda, i ne samo u kuhinji. Sve je bilo začinjeno izuzetno dobrim ekstradjevičanskim maslinovim uljem iz Medulina i Banjola. Članovi poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina su i ove godine bili prisutni na Krvavcu. To su Mario Crnobori i Davor Zanini.

Šarmantne hostese Melisa, Maja i Eva su također odradile svoj posao zajedno sa sommelierom Igorom. Na zadovoljstvo nekoliko stotina posjetitelja koliko ih je ovog vikenda bilo na još jednoj Istarskoj fešti na Krvavcu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter