ROVINJ

Počeli radovi na sanaciji odlagališta Lokva Vidotto: Planirana izgradnja objekata za gospodarenje otpadom


Sanacijom odlagališta smanjiti će se negativni utjecaji otpada na prirodne resurse, pogotovo kad je riječ o onečišćenju površinskih i podzemnih voda, tla i zraka i o efektu stakleničkih plinova, a također će se smanjiti i rizici za ljudsko zdravlje

 

Da bi se smanjili negativni i štetni utjecaji otpada na okoliš i ljudsko zdravlje Grad Rovinj je ovih dana krenuo u realizaciju projekta pod nazivom Sanacija i zatvaranje prvog polja odlagališta komunalnog otpada "Lokva Vidotto". Riječ je o odlagalištu koje se koristilo od 2001. godine, a koje je otvaranjem Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun prestalo s radom jer se sav prikupljeni miješani komunalni otpad s područja Grada Rovinja te općina Bale, Kanfanar i Žminj putem pretovarne stanice Lokva Vidotto odvozi na Centar Kaštijun. 

Sedam faza sanacije

Na toj je lokaciji planirana izgradnja objekata za gospodarenje otpadom čija je realizacija podijeljena u sedam faza, od kojih se prva odnosi na zatvaranje i sanaciju prvog polja odlagališta, što uključuje formiranje tijela odlagališta, ublažavanje pokosa i preslagivanje otpada prema kotama iz projekta te prekrivanje odlagališta završnim pokrovnim sustavom, kao i izvedbu obodnog kanala oko tijela odlagališta, sustava pasivnog otplinjavanja i dijela hidrantske mreže oko odlagališta, te krajobrazno uređenje uz biološko rekultiviranje.

Tijekom i nakon saniranja odlagališta posebna pažnja će se pridodati završnom pokrovnom sloju, slijeganju, stabilnosti kosina i erozije, vodi, plinovima i ozelenjavanju.

Postojeći prostor je u skladu s namjenom prostora prema prostorno - planskoj dokumentaciji, a zatvaranjem odlagališta postat će zelena površina i doprinijet će revitalizaciji prostora uz znatno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Projekt sanacije je ujedno dio Plana gospodarenja otpadom Grada Rovinja za razdoblje od 2017. do 2022. godine koji, između ostalog, postavlja za cilj odgovorno i učinkovito zbrinjavanje otpada kao i usklađivanje sa standardima Europske unije u području zaštite okoliša. 

Kraj radova u studenom

Sanacijom odlagališta smanjiti će se negativni utjecaji otpada na prirodne resurse, pogotovo kad je riječ o onečišćenju površinskih i podzemnih voda, tla i zraka i o efektu stakleničkih plinova, a također će se smanjiti i rizici za ljudsko zdravlje do kojih bi moglo doći uslijed odlaganja otpada i vijeka trajanja odlagališta otpada.

Procijenjena vrijednost projekta je 11,8 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi su maksimalno 10,5 milijuna od kojih iznos od gotovo 9 milijuna ili 85 posto čine bespovratna EU sredstva odobrena putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostali iznos od 1,6 milijuna kuna sufinancira Grad Rovinj. Ukupna vrijednost za sve usluge i radove ove faze projekta iznosi 7,1 milijuna s PDV-om. Predviđeno razdoblje trajanja projekta je od 22. svibnja 2019. do 31. prosinca 2020.

Radove izvode poduzeća "Kostak" i "Opera Group", dok nadzor vrši tvrtka "Učka Konzalting", uslugu promidžbe i vidljivosti pruža tvrtka Peternel grupa d.o.o., a usluge upravljanja projektom i tehničke pomoći povjerene su tvrtki "Pontifex". Završetak radova predviđen je za studeni, te u prosincu ishodovanje uporabne dozvole.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of