BARAT

DA SE NAŠ KANAT U ISTRI NE IZGUBI   Glazbeni susret koji čuva i njeguje istarsku narodnu baštinu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Na tradicionalnoj pozornici ispred crkve sv. Petra u Okovima, nastupilo je više 40 izvođača iz raznih krajeva Istre koji pjevanjem na raznim lokalnim govorima doprinose očuvanju i njegovanju istarske narodne baštine. Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Općine Kanfanar, a organizirao ju je Daniele Pernić

  

U Baratu je održan 23. susret istrijanskih kantadura pod nazivom Zakantajmo istrijanske kante. Na tradicionalnoj pozornici ispred crkve sv. Petra u Okovima, nastupilo je više 40 izvođača iz raznih krajeva Istre, koji pjevanjem na raznim lokalnim govorima doprinose očuvanju i njegovanju istarske narodne baštine. Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Općine Kanfanar, a organizirao ju je Daniele Pernić, čiji je pokojni otac poznati istarski etnomuzikolog Renato Pernić i pokrenuo susrete istrijanskih kantadura u Baratu.

 Potaknuti mlade na njegu kante 

Od 2004. nakon promocije i izdavanja dvostrukog CD-a "Naša kanta, naša besida", čiji je inicijator i voditelj susreta domaćin Davor Ban, manifestacija se udomaćila u Prikodražanskoj metropoli.

- Zaš nan je kanta toliko draga? Aš nas torniva korijenima, u vrimena naših didi, kad se uz kantu veselilo i tugovalo, a tugovalo se je i prije tri šetimane kad su nan Marija Rojnić i Noel Šuran zakantali "Lipa je Istra naša" na posljednjem ispračaju našeg velikog prijatelja, narodnjaka i kantadura Milana Červara. Isto tako trebamo se prisjetiti i našeg kantadura Cvitka Klibu koji nas napuštija prije više od misec dan. Svojim umijećem pjevanja istarskih kanti i Milan i Cvitko ostavili su nam bogat trag i zadatak očuvanja vrijednosti tradicije, rekao je Davor Ban i pozvao nazočne da se minutom šutnje prisjete svih onih koji su proteklih godina bili vjerni sudionici i posjetitelji manifestacije, a koji sada više nisu s nama.

U pozdravnom obraćanju u ime Općine Kanfanar Marko Jelenić rekao je kako mu je čast što Općina može dati doprinos očuvanja ove hvalevrijedne kulturne manifestacije koja potiče mlađe naraštaje da njeguju kanat i da se kanat u Istri ne izgubi. Tim će nastojanjima Općina Kanfanar uvijek davati podršku. 

Kantaduri Cvitko Brgić i Nevija Gregorinić 

Program je plesom otvorila Folklorna skupina KUD-a Dvigrad, a pjesmom "Lipa je Istra naša" Marija Rojnić i Noel Šuran. Zatim je uslijedio obiteljski nastup Đordana Sirotića, Diane Banko i Katje Sirotić s pjesmom "Djevojka je rože brala". Dojmljiv su nastup imali   Prikodražani Tone i Nela Cerin s kćerkom Rozanom i zetom Albertom Šverkom, žminjski bračni par Marija i Milan Kranjčića, a poseban aplauz dobili su najmlađi među njima, Emili i Danijel Radolović s pjesmom "Žito zela za goron divojka".

Uz meh je zataranka Đino Bučić iz raškog RKUD-a "Rudar", a potom su zakantali Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan. KUD-a Mate Balota predstavljali su kantaduri Cvitko Brgić i Nevija Gregorinić. Uz njih publici su tradicijske pjesme približili Luciano Kliman, Mauricio Mirković, Jože Jurkota, Tone Rojnić, Tone Perčić, Rudolf Diković, Josip Galant, Elio Babić, Aldo Grah, Dragica Brajuha, Željko Perković, Kristijan Vicel, Milan Orlić – Grgo, Josip Nadenić, Milena Bile, Anton Rojnić, Paola i Franko Kos, Bruno Matošić te Darko Jakus i Petar Škuflić. Osim veterana ovog susreta najmlađe sudionice bile su sestre Ferenčić, 10-godišnja Anja i 6-godišnja Petra iz Krase.

Susret je poznat kao jedini skup čiji izvođači izvode tradicionalne istarske pjesme i napjeve isključivo kroz dvoglasje tijesnih intervala, kao poseban folklorni stil pjevanja svojstven za područje Istre i Hrvatskog primorja te, kao takav, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i jedno od hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater