Ove se godine bez Festivala istarske supe

JUBILARNA ANTONJA U ROVINJSKOM SELU: Najbolje maslinovo ulje ima Milić, a vina Vivoda, Prenc i Mofardin

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Arhiva (Snimio Neven Lazarević)

Arhiva (Snimio Neven Lazarević)


Jubilarna 30. Antonja, manifestacija u čast sv. Antuna Opata, zaštitnika Rovinjskog Sela, koja slavi plodove rada i truda vinara i maslinara i koja svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja i degustatora, obilježena je ove godine na drugačiji način u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Osim prigodne mise koja se održala u dva termina, udruga Agrorovinj održala je dio aktivnosti manifestacije vezanih uz stručne teme koje se dotiču proizvodnje maslinovih ulja i vina, kao i ocjenjivački dio, a Festival istarske supe, koji se u sklopu manifestacije održava od 2014. godine, ove se godine nije održao.

- Vjerujemo u tradiciju održavanja manifestacije te će se ista nastaviti čim se omoguće normalni uvjeti održavanja manifestacija, a opće epidemiološko stanje omogući održavanje događaja za veće skupine ljudi na istom prostoru, izjavio je Enrico Cernecca, zamjenik predsjednika udruge Agrorovinj te naglasio kako je trenutno najbitnije da se nastavlja proizvodnja maslinovih ulja i vina, kao i poljoprivredni radovi.

Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj, osvrnuo se na pristigle uzorke maslinovih ulja Rovinjštine.

- Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstradjevičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 5 ulja, dok je počasnom medaljom nagrađeno ukupno 3 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Kao najčešće negativno svojstvo prisutno u uzorcima ulja svrstanih u djevičanska ulja, istaknuli bi ulja dobivena preradom ploda napadnutog maslininom muhom i ulja s izraženim negativnim svojstvom taloga, naglasio je Damijanić te dodao da se posebno ističu prva četiri ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odnio Dalibor Milić.

Što se tiče ovogodišnje kakvoće vina Rovinjštine, Damijanić pojašnjava da se uzorci fizikalno-kemijskom analizom te organoleptički (senzorno) ocjenjuju u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam. Ove su godine analizirana 23 uzorka vina od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno 9 vina, a srebrnom medaljom 8 vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom.

- Raduje činjenica da je ove godine veliki udio uzoraka po dobivenim ocjenama u kategoriji visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno-cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina. O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe, osim osvojenih medalja, u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak vina, kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije, nije eliminiran što je potrebno posebno istaknuti i što je za svaku pohvalu, dodao je predsjednik udruge Agrorovinj.

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik Antonje sa svojom istarskom malvazijom i merlotom je Poljoprivredni obrt Vivoda iz Rovinja. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji bijelih vina najbolje je ocijenjeno vino istarska malvazija proizvođača Elvisa Prenca, dok je u kategoriji crnih vina zlato za merlot dobio Massimo Mofardin.

Osim ocjenjivačkog dijela, u čast obilježavanja jubilarne godine, izrađena je posebna brošura u suradnji Agrorovinja i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo. Novinar Aldo Pokrajac, i sam stanovnik Sela, uključen je u izradu iste u kojoj će biti prikazan presjek manifestacije Antonja od svojih početaka do danas.

Dodajmo i da su povodom obilježavanja jubilarne 30. Antonje, uručena i posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva i to enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci Mariju Staveru, Antonietti Brunelli Šuran, Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč. Posebne zahvale dobio je i Grad Rovinj, Istarska županija, Turistička zajednica grada Rovinja kao i brojni sponzori koji su manifestaciju podržali proteklih godina. Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su i na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter