PULA

Župani Miletić i Komadina o pitanjima od ključne važnosti za dvije županije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Župani Istarske i Primorsko-goranske županije Boris Miletić i Zlatko Komadina razgovarali su u utorak u Puli o  temama od zajedničkog interesa te istaknuli da te dvije susjedne i prijateljske regije vežu prijateljski odnos i dobra suradnja.

Tijekom sastanka raspravljalo se o konkretnim temama poput gospodarenja otpadom budući da su Istarska i Primorsko-goranska županija jedine u Hrvatskoj išle korak dalje te izgradile centre za gospodarenje otpadom. Međutim, kako je naglasio župan Miletić, taj proces - od primarne selekcije do rješavanja goriva iz otpada nakon obrade u županijskim centrima - u Hrvatskoj nije zaokružen budući da tržište sekundarnim sirovinama nije uspostavljeno.

Upravo se iz tog razloga, naveo je on, Kaštijun i Marišćina muče sa sličnim problemima.

"Razgovarali smo o turističkoj sezoni i pandemiji koronavirusa gdje možemo konstatirati da su naše dvije županije 'zelene', a od početka zajednički inzistiramo da se situacija sa zarazom u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne kao što je slučaj po principu statističkih NUTS 2 regija" - istaknuo je Miletić.

Ocijenio je da su građani tih dviju županija "odgovorni i stalo im je, prije svega do svog zdravlja, a onda i do gospodarstva, odnosno turizma". 

"Zadovoljan sam što smo izmijenili iskustva o upravljanju županijom, a predmet razgovora je bio i sam ustroj, policentrični kao istarski ili više centraliziran kao naš, odnosno što je bolje i kvalitetnije za građane, a što efikasnije za realizaciju županijskih programa i projekata" - poručio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Dodao je kako ga je posebno zanimala "poljoprivredna priča Istre, brendiranje autohtonih proizvoda i osnivanje Agencije".

"To je smjer o kojem i mi razmišljamo. Mislim da imamo što naučiti od Istre glede poljoprivrede i autohtone priče koja se plasira u turizam" - zaključio je župan Komadina. 

Govoreći o utjecaju najnovijih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji, Komadina je naglasio kako je optimist u vezi s daljnjim tijekom sezone.

"U biti mi smo kao i Istra 'zeleni' premda se to može brzo promijeniti. No, problem je u tome što nas zbog lošije situacije u dalmatinskim županijama Europa mjeri u statističkoj NUTS 2 regiji pa smo svi narančasti. Na svu sreću, Austrijanci i Nijemci nas gledaju po županijama, što je dobro" - poručio je Komadina.

istaknuo je da Primorsko-goranska županija na 80 posto prometa od rekordne 2019. godine.

"Ako se taj trend nastavi i ne bude prekida u kolovozu, definitivno će naša turistička priča biti 50 posto jača nego lanjske godine. Istrijani i Primorci su odgovorni ljudi, nastojimo imati manifestacije vodeći računa o mjerama jer treba štititi svoje zdravlje ali i turizam. Nije to jednostavno, ali uspijevamo pronaći jedan balans" - zaključio je Komadina. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini