PULA

Zoričić s Možemo i SDP-om počeo pregovore o većini u pulskom Gradskom vijeću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novoizabrani pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koordinatorica platforme Možemo! Pula Dušica Radojčić i predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović počeli su u petak preliminarne pregovore oko formiranja većine u pulskom Gradskom vijeću.  

"Razgovori se baziraju na važnim moralno-etičnim pitanjima borbe protiv klijentelizma, protiv raznoraznih lobija i interesa te uključivanja što je moguće više građana u procese odlučivanja", rekao je Zoričić na konferenciji za novinare u Puli.

Rok za formiranje pulskog Gradskog vijeća je 19. lipnja.

Dušica Radojčić je izvijestila da su se sve uključene političke opcije složile kako je prihvatljiv prijedlog međustranačkog sporazuma koji je pripremila stranka Možemo! budući da sadrži temeljne principe otvorene i transparentne vlasti odnosno dobrog upravljanja.

Taj prijedlog, dodala je, sadrži temeljna načela dobrog upravljanja, a bazira se na otvorenom gradskom proračunu, na odgovornosti za rad u Gradskoj upravi i komunalnim poduzećima, uključivanju građana u odlučivanje o bitnim razvojnim pitanjima. 

"Mislim da smo uspjeli napraviti nevjerojatnu stvar u Puli. Pred nama je cijelo razdoblje u kojem će građani vidjeti kako izgleda transparentna i otvorena uprava. To su temelji svake dobre uprave, nažalost, nismo imali priliku vidjeti ta načela dobrog upravljanja u dosadašnjoj vlasti. I zato mislim da je ovo važna prekretnica", poručila je Radojčić.

Dodala je i da je to "početak nove ere za Pulu" te kao slijedeći tjedan počinju pregovori. Potvrdila je kako je prva točka međustranačkog sporazuma da nema koaliranja s IDS-om i HDZ-om.

Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović naglasila je kako su dionici sporazuma spremni zajednički raditi kako bi se "iz korijena promijenile sve loše prakse koje su obilježile dosadašnju upravu" poput, kako je dodala, "stranačkog kadroviranja, proizvoljnog donošenja odluka, neodgovornosti birokracije, zloupotrebe ovlasti, neracionalnog trošenja javnog novca, nezadovoljavajuće kvalitete javnih usluga, isključivanja građana iz donošenja odluka te rasprostranjenog klijentelizma i korupcije".

"Izuzetno smo zadovoljni kako teku pregovori. SDP će inzistirati na konkretnim kapitalnim razvojnim projektima za Pulu jer želimo našim građanima za četiri godine pustiti nešto vidljivo - od projekata uređenja pulske rive do obnove ulica i pulskih fasada i povlačenja sredstva iz EU fondova u čemu je grad Pula za sada bio izuzetno neuspješan u usporedbi s ostalim gradovima u Istri", poručila je Radolović.

Dodala je kako su budući koalicijski partneri složni oko potrebe za izgradnjom demokratske, odgovorne, transparentne, uključive, socijalno pravedne Gradske uprave koja odgovara na potrebe zajednice i koja je usmjerena na učinkovitost i djelotvornost te ekonomsku i okolišnu održivost. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini