ZAGREB

Zagreb: Simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstveni teološki simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića" u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu održava se u petak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. 

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić istaknuo je kako nas baština Kuharića "trajno opominje naglašavajući važnost savjesti, poštenja i ulaganja u dobro zajednice".

Povijest će ga, naglasio je, lako pamtiti kao promicatelja istine i branitelja pravde. Hrvatski ga narod prepoznaje kao čuvara hrvatske nade i uporište nacionalnog jedinstva, dodao je Bozanić.

"Shvatio sam da je riječ o 'pastiru' koji je uistinu bio blizak ljudima", napomenuo je apostolski nuncij Giorgio Lingua dodavši kako je Kuharić bio svećenik koji se nije bojao utrošiti vrijeme posjećujući obitelji, otvarajući vrata siromasima, brinući o bolesnima, ohrabrujući mlade, animirajući djecu ili strpljivo slušajući starije osobe.

Njegov stalni osmijeh na usnama, naglasio je, bio je odraz unutarnjeg mira i snažne vjere u milosrdnu Božju ljubav.

Nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je kako je hrvatski narod volio i poštivao "tog Božjeg čovjeka koji je zračio ljubavlju prema svima". Nije pretjerano reći da je po ugledu i karizmi odmah uz bok blaženog Alojzija Stepinca, kojega je on doveo do proglašenja blaženim, dodao je.

"Uronjen u sakramentalnu zbilju Crkve govorio je jezikom zagovornika malenih i obespravljenih, bio i odlučan navjestitelj spasenja i neumorni branitelj istine i slobode te prepoznatljiv kao iskreni hrvatski domoljub", rekao je Puljić dodavši kako je Kuharić dao ogroman doprinos ostvarenju prava hrvatskog naroda na slobodu i samostalnost.

Dekan KBF-a Josip Šimunović istaknuo je kako su obični ljudi u gradu i na selu, intelektualci i političari, žene i muževi, djeca i mladi voljeli čuti riječi ohrabrenja i potpore u miru i ratu čovjeka koji je obilježio posljednjih 30 godina 20. stoljeća u Crkvi i u hrvatskom narodu.

Bozanić je tijekom dana otvorio i izložbu "Franjo Kuharić i KBF".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini