U Hotelu lone

ROVINJ: Međunarodni simpozij o smokvama

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

U organizaciji porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge za hortikulturne znanosti, u hotelu Lone u Rovinju će se od 2. do 5. rujna održati šesti Međunarodni simpozij o smokvama. Za simpozij je već prijavljeno osamdesetak izlaganja znanstvenika iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bosne i Hercegovine, SAD, Perua, Kine i drugih zemalja.

 

Teme koje će se obrađivati su genetika i sortiment, uzgoj, bolesti i štetnici, unapređenje kvalitete, čuvanje i prerada ubranih plodova, ekonomika proizvodnje smokava i proizvoda od smokava pa sve do utjecaja klimatskih proizvoda na proizvodnju smokava u različitim dijelovima svijeta. Osim što će znanstvenici iz cijelog svijeta na ovom simpoziju imati prilike razmijeniti informacije i iskustva o cjelovitom lancu proizvodnje smokava, u programu je i jednodnevni studijski obilazak Istre te, nakon radnog dijela, trodnevni posjet Dalmaciji, također s obilaskom proizvođača i prerađivača smokava.

U mediteranskim kulturama smokva je uvijek bila pratiteljica masline i vinove loze, a u doba gladi smokva je prehranjivala stanovništvo služeći kao zamjena za kruh.

Smokvi kao poljoprivrednoj kulturi međutim nije pridavana jednaka pozornost kao maslini i vinovoj lozi, pa je pokretanje ovakvih kongresa nastojanje da se ova voćka dostojnije valorizira. U hrvatskom priobalnom pojasu evidentirano je oko milijun stabala smokava i to s 30 različitih sorti, a u hrvatskoj tradiciji se od svježih i sušenih smokava proizvodi pedesetak različitih prehrambenih proizvoda, dok se u drugim zemljama broj takvih proizvoda penje na stotinjak. Smokve su značajne i za očuvanje okoliša budući da sprečavaju eroziju tla, a u odnosu na druge voćke mnogo bolje podnose oskudne resurse tla, klime i krajobraza, što može biti od značaja u kontekstu nastupajućih klimatskih promjena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of