RIJEKA

Informacijsko-interpretacijski centar za riječku industrijsku baštinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na simpoziju "Potencijali riječke industrijske baštine" u Rijeci je u srijedu najavljeno da će se različite lokacije industrijske baštine na tom području povezati kroz budući informacijsko-interpretacijski centar.

Simpozij je održan u sklopu prekograničnog projekta Inspiracija - Revitalizacija gradova industrijske baštine Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke kroz razvoj kulturnog turizma kako bi se potaknulo oživljavanje slovenskih i hrvatskih gradova s bogatom industrijskom baštinom, između ostalog i stvaranjem novih turističkih sadržaja.

Tako se stvara zanimljiva konstelacija uzajamnog poticanja gradova na revitalizaciju industrijske baštine, rekao je Valerij Jurešić iz tvrtke Subjekt, riječkoga partnera u projektu.

Na riječkom području želi se povezati različite lokacije industrijske baštine Rijeke kroz budući informacijsko-interpretacijski centar, a rezultati će se predstaviti na Industrijskom bijenalu, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu riječkog Sveučilišta rekla je da je sustavnije proučavanje tog područja počelo osnutkom udruge za zaštitu i promicanje industrijske baštine Pro Torpedo 2003., a rezultat su bile međunarodne konferencije i druga događanja te sveučilišni centar. 

Predstavila je povijest industrije i s njom vezanoga graditeljstva, prometa i drugih djelatnosti, od ranih godina 18. stoljeća, kad Rijeka postaje slobodna luka, čime počinje njen razvoj kao modernog grada. Izdvojila je osnutak manufakturnih i kasnije industrijskih pogona koji su se dijelom prenamijenili, kao u slučaju kompleksa Benčić, a dijelom su posve izvan funkcije, pa i zapušteni. 

O stanju industrijske baštine Rijeke govorila je Biserka Dumbović-Bilušić  iz Konzervatorskog odjela u Rijeci, a Vlatko Čakširan i Marijan Bogatić iz Gradskog muzeja Sisak predstavili su primjere dobre prakse prenamjene industrijske baštine u tom gradu.

Prekogranični projekt završava u siječnju 2021.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum