VINKOVCI

Vinkovci: Otvoren Centar za svjetlovodne tehnologije, prvi takve vrste u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi Centar za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa u Hrvatskoj otvoren je u četvrtak u Vinkovcima kako bi se osposobili kadrovi koji su trenutačno traženi na tržištu rada.

„Ovo vidim kao jednu veliku priliku za sve naše građevinske tvrtke koje se bave infrastrukturnim radovima, ali isto tako i za sve nezaposlene da usvoje nova specijalizirana znanja i vještine koja su danas potreba na tržištu rada. Analizom tržišta došli smo do spoznaje da ne postoji dovoljno specijaliziranih kadrova za ovakve poslove na našem području te smo odlučili otvoriti jedan ovakav trening centar gdje bi svi zainteresirani stekli određena specijalizirana znanja i vještine", rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Po njegovim riječima, svrha edukacijskih radionica i treninga je simulirati stvarnu optičku mrežu u manjem opsegu i na taj način povećati standarde kvalitete u budućim projektima koji se odnose na optičku infrastrukturu. Rekao je kako je u Hrvatskoj u tijeku provedba nekoliko infrastrukturnih projekata takvog tipa, poput razvoja širokopojasnog interneta, izgradnje agregacijske - svjetlovodne mreže te projekta koji se odnosi na privatne investitore koji ulažu u svjetlovodnu infrastrukturu, a to su i investicije Hrvatskog Telekoma, A1 i tvrtke Telemacha.

"Dakle, posla ima i bit će ga još više u budućnosti i ovo je prilika za naše tvrtke, ali i za pojedince da to iskoriste. Stalno ponavljamo kako nam je cilj ulagati u obrazovanje, gospodarski rast i napredak. Znanje je najveće bogatstvo i s ovim znanjem ćemo riješiti određene tržišne deficite jer ćemo naše ljude obučiti specijaliziranim znanjima i vještinama“, istaknuo je Romić.

Centar je otvoren na poticaj Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovaca, u čijim se prostorijama održavaju prve radionice, treninzi i certificiranja za polaznike, buduće stručnjake za rad na svjetlovodnim kabelima i svjetlovodnoj mreži.

Direktor Tehnološkog parka Vinkovaca Josip Gilja rekao je kako su polaznici aktualnih radionica, koje su na programu od 26. do 28. siječnja, radnici koji rade na IKT sustavima na području grada Vinkovaca, a uključena je i vinkovačka Tehnička škola Ruđera Boškovića jer se slične radionice uskoro namjeravaju organizirati i za njezine učenike.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum