ZAGREB

Udruge pozvale na prosvjed "Dosta je!", protiv politike gradonačelnika Bandića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozvale se u utorak Zagrepčane na veliki prosvjed protiv politike gradonačelnika Milana Bandića, koji će se pod nazivom "Dosta je!" održati u subotu, 1. veljače u 16 sati na Trgu bana Jelačića.  

Tog dana kada će se održati prosvjed protiv, kako kažu, "Bandićeve otimačine" stupa na snagu novi sustav naplate odvoza otpada, koji Zagrepčanima višestruko poskupljuje račune bez, smatraju udruge, valjanih argumenata i uz nefunkcionalan sustav prikupljanja otpada.

Također, 6. veljače će zastupnici Gradske skupštine odlučivati o izmjenama GUP-a, za koje udruge smatraju da je loš i štetan i traže izradu novog GUP-a koji neće ići u korist investitorima. Zato pozivaju gradske zastupnike, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da 'poslušaju glas javnosti' i usprotive se  GUP-u te da zahtijevaju povlačenje cjenika za otpad i unaprjeđenje načina prikupljanja otpada.    

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je na konferenciji za novinare kako prosvjedom poručuju da je dosta Bandićevog načina vladanja Zagrebom. Dodaje kako Pravo na grad i Zelena akcija na to upozoravaju zadnjih 10 godina, pozivajući Bandića da odstupi s gradonačelničkog mjesta jer 'radi gradu štetu'.

"Svi smo svjedoci ogromne štete koju gledamo i kroz optužnice koje su podignute protiv njega, a i samog načina života u gradu gdje niti jedna tramvajska pruga nije produžena, gdje je smeće po ulicama i gdje grad zapravo ima samo fontane. A u zadnje vrijeme to je kulminiralo njegovom odlukom da potpiše Memorandum o razumijevanju s Eagle Hillsom i da nam ponudi Generalni urbanistički plan (GUP) u kojem nam oduzima jedan dobar dio grada da bi pogodovao investitorima", ustvrdila je Marčetić. 

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako se nebriga i nesposobnost za rješavanje problema u Zagrebu najbolje ogleda u gospodarenju otpadom, ocjenjujući da grad već 20 godina nema odgovarajuću politiku u tom području.

"Ne samo što je sustav nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko povećati račune", rekao je Košak. Dodao je kako je fiksni dio naplate nametnut i ne odgovara potrebama građana, a varijabilni dio naplate ne odgovara količinama otpada koje građani proizvedu.

"Iako se građani trude odvajati otpad i reciklirati ga, oni za to neće biti nagrađeni", kaže Košak.

Naglasio je da je veliki problem i infrastruktura jer Zagreb nema ni sortirnice ni centar za obradu glomaznog otpada, a u takvom sustavu profitiraju jedino interesne skupine i privatnici kojima se prepušta i zarada od odvojenog otpada.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bandić od 1. travnja najavio pojeftinjenje fiksnog dijela odvoza otpada, ali to znači kako će umjesto šesterostrukog biti peterostruko poskupljenje.   

Udruge očekuju veliki odaziv na subotnji prosvjed, koji je treći u nizu protiv politike gradonačelnika Bandića.

"Građani su pokazali i na protekla dva prosvjeda da se Zagreb budi, da se građani odazivaju. Tako da očekujemo građane da se sve više uključe. Očekujemo veliki pritisak i kritičnu masu građana koji će reći 'ne' ovakvom urbanističkom divljanju i ovakvom lošem sustavu gospodarenja otpadom, korupciji i brojnim drugim malverzacijama koje gradonačelnik provodi u Zagrebu već 20 godina", poručio je Košak.

Pozvao je sve političke opcije da "presjeku pupčanu vrpcu kojom godinama održavaju gradonačelnika Bandića na životu".  

Ustvrdio je i da gradonačelnik Bandić upravlja Zagrebom na štetu građana, pozvao ga da da ostavku. Pozvao je i zastupnike u gradskoj Skupštini da glasaju protiv njegovih odluka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini