ZAGREB

Prosvjedna akcija na Markovu trgu u povodu Svjetskog dana socijalne pravde

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Neformalna inicijativa udruga i pojedinaca Survivor2020 obilježila je u četvrtak Svjetski dan socijalne pravde prosvjednom akcijom na Markovu trgu kako bi ukazali na nepovoljan položaj osoba s invaliditetom i apelirali na Vladu da što prije donese Nacionalnu strategiju za razvoj civilnog društva.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje upozorila je na socijalnu deprivaciju osoba s invaliditetom, osuđenost na život u siromaštvu, lošu deinstitucionalizaciju, te poticanje širenja udomiteljstva odraslih osoba koje, kaže, ne postoji nigdje u Europi nego samo u Hrvatskoj.

"Manipulacije imovinom osoba pod skrbništvom još je jedan od aspekata produbljivanja siromaštva osoba koje su ionako u nepovoljnom položaju", upozorila je Haličević na prosvjednoj akciji "Survivor2020 - Dan socijalne pravde u Hrvatskoj".

Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam kazao je da su roditelji djece s poteškoćama u razvoju organizirani u udruge iscrpljeni jer su jedini pružatelji informacija na terenu i socijalnih usluga. Naglasio je da novac za rad svojih organizacija priskrbljuju sami, a sustav ih koči i dodatno administrativno iscrpljuje.

Atmosfera nepovjerenja i neprijateljstva prema udrugama

Iva Jovović iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja LET, članica Odbora za praćenje Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", ustvrdila je da se na institucionalnom nivou njeguje atmosfera nepovjerenja i neprijateljstva prema udrugama te se stišava glas njihovih članova koji sudjeluju u određenim tijelima kada ukazuju na poteškoće.

"Provodeći europske projekte udruge uvoze sredstva u Hrvatsku, provode aktivnosti i za to plaćaju poreze i prireze", poručila je istaknuvši da već četiri godine udruge bez rezultata apeliraju na Vladu na donošenje ključnog dokumenta za transparetni proces programiranja natječaja - Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Inicijativa udruga i pojedinaca Survivor2020 zatražila je od Vlade da podrži prijedlog Europskog parlamenta i glasa za povećanje proračuna programa Prava i vrijednosti u Vijeću EU u iznosu od 1,83 milijardi eura za cijelu Europsku uniju.

Jovović je istaknula da program Prava i vrijednosti može biti učinkovit instrument podrške organizacijama civilnog društva koje promiču i štite europske vrijednosti na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te može "ojačati imunološki sustav naše demokracije i pomoći nam zaštititi prava naših sugrađana".

Inicijativu Survivor2020 podržava oko 30 organizacija i udruga, među ostalima i Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Dugine obitelji, Forum za slobodu odgoja, Gong, Inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom', Mreža mladih Hrvatske, RODA - Roditelji u akciji i Zelena akcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater