ZAGREB

Udruge i inicijative traže odustajanje od "centara za smeće"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruge i građanske inicijative iz cijele Hrvatske okupljene u mrežu "Zero Waste Hrvatska" u četvrtak su na Markovu trgu pozvali ministra Ćorića da odustane od "ćoravog posla" otvaranja novih "centara za smeće" te da odstupi, a traže i tematsku sjednicu saborskog Odbora za okoliš.

Istaknuli su transparent na kome je pisalo "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove - zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće". Također, na crnom transparentu u obliku spalionice pisalo je - centri za smeće, a aktivisti sa plinskim maskama držali su transparente na kojima je pisalo da su centri za smeće - zdravstveno škodljivi, ekološki neodrživi, društveno neprihvatljivi i ekonomski neisplativi. 

"Želimo poručiti da nam je dosta nerazumnog forsiranja štetnih projekata centara za gospodarenja otpadom. Ti centri zapravo se trebaju nazvati 'centrima za smeće'. Na prvim primjerima takva dva centra, a to su Kaštijun i Marišćina pokazalo se da su oni štetni i ekološki i društveno i zdravstveno, a i ekonomski, odnosno predstavljaju veliki udar na džepove građana", izjavio je novinarima Marko Košak iz Zelene akcije. 

Istaknuo je da žele zaustaviti nove centre, jer ih Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja planira još devet diljem Hrvatske. Poručio je da traže tematsku sjednicu saborskog Odbora za okoliš, jer, kako je rekao, odbor mora stati u obranu javnog interesa i zaštite okoliša s obzirom da resorni "ministar Tomislav Ćorić koji bi trebao to činiti, to već duže vrijeme ne čini te radi sve suprotno javnom interesu i zaštiti okoliša".  

"Pozivamo saborski Odbor da hitno stavi ovu temu na dnevni red sjednice te da se donese zaključak da je potrebno odustati od centara za gospodarenje otpadom, odnosno od centara za smeće. U prošlom sazivu saborskog odbora za okoliš donesen je zaključak da je potrebno preispitati ovakav sustav, na ovo nas upozorava i Europska komisija a jedino ministar Tomislav Ćorić podržava interese spalioničarske mafije i potiče izgradnju ovih centara", poručio je Košak. 

Mirna Međimorec iz udruge Krizni Eko-stožer Marišćina pozvala je ministra Ćorića "da odustane od ćoravog posla da se otvaraju novi centri za smeće u Republici Hrvatskoj". Rekla je da zbog centra Marišćina već osam godina trpe smrad, prozori su im zatvoreni te nemaju ustavno pravo da žive u zdravom okolišu i da imaju pravo na zdravlje. Rekla je da su im već dva puta dizali cijene za otpad, a nisu dobili nikakvu novu kvalitetu u usluzi gospodarenja otpadom.

Đuro Capor iz inicijativa "Srđ je naš" i "Pravo na zavičaj" rekao je da ministarstvo nastavlja gurati te štetne projekte, a jedan od njih se nalazi u neposrednom zaleđu Stona odnosno Malostonskog zaljeva i predstavlja veliku ugrozu za uzgoj školjaka, mušula i kamenica po kojima smo jedinstveni u Europi i svijetu, a njime se ne mogu ispuniti bilo kakve EU direktive o razvrstavanju otpada, te će na godišnjoj razini proizvoditi gubitke od bar 600.000 eura. Rekao je da su zbog toga podnijeli prijavu Europskom uredu za borbu protiv prijevara. "Vjerujemo da će se otkriti da manipulacija brojkama seže od najnižeg nivoa na razini županije pa sve do ministarstva i ministra Ćorića koji je upravo ovakvu manipulaciju brojevima i novcima građana odobrio", rekao je Capor.

Siniša Bosanac iz inicijativa "Koprivnica kakvu zaslužujemo" i "Piškornica sramota Podravine" rekao je da su centri koji se planiraju kopija postojećih promašaja, a tako je i s centrom Piškornica u koji bi se dovozilo smeće iz četiri županije. "Tako će nama ostati smrad, zagađenje, zdravstveni i ekonomski rizici, uz ogromno povećanje smeća, a lobijima će ostati zarada", poručio je.

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR iz zagrebačkog Resnika rekla je da se svim raspoloživim sredstvima i snagama bore protiv štetnog centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu, koji je još jedan u nizu te da joj je drago "da je čitava Hrvatska objedinjena i zajedno i odlučno protiv tih centara". Rekla je i da se od spalionice u Zagrebu nikada nije odustalo.

"I dok Europa ide prema održivom razvoju i prema klimatski neutralnoj Europi, mi ćemo biti smetlište Europi. Očigledno je da su interesi veliki i očigledno je da treba preispitati djelovanje ministra i ne samo to, pozvati ga da odstupi jer je i sam rekao da o smeću ne zna ništa. Tražimo da hitno odstupi, odnosno da ga se razriješi", poručila je Genzić Horvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini