ZAGREB

Zelene udruge pozvale Zagrepčane na prosvjed 3. prosinca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i UZOR u četvrtak su se prosvjednim performansom ispred zagrebačke Gradske uprave usprotivile planiranom drastičnom poskupljenju odvoza otpada i nefunkcionalnom sustavu gospodarenja otpadom te pozvale građane na prosvjed 3. prosinca u 17,30 sati ispred Gradske uprave.

Aktivisti i aktivistice istaknuli su veliki transparent s natpisom "Zagrepčani protiv poskupljenja i gušenja u smeću" i izveli performans prikazujući građane kako se guše u smeću, što je, ističu, "rezultat navodnog unaprjeđenja sustava".

U Gradskoj upravi kao alibi za drastično povećanje računa navode unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme i kamiona, povećane troškove prijevoza te povećani broj zaposlenih u Čistoći, a udruge smatraju da ti izgovori "ne drže vodu" jer se sva ta infrastruktura može kupiti EU novcem.

Čemu tolika zapošljavanja u "Čistoći"?

Pitaju se i čemu tolika zapošljavanja u "Čistoći" gdje ih se plana zaposliti stotine.

"Građani se s pravom pitaju jesu li to mjesta za uhljebljivanje rodbine političkih prijatelja gradonačelnika Milana Bandića", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije. 

Naplata odvoza otpada planira se u fiksnom i varijabilnom dijelu. 

"Fiksni dio iznosi 70 kuna, što je samo po sebi drastično poskupljenje, a varijabilni dio koji će činiti manji dio ukupne cijene iznosit će još minimalno 30 do 40 kuna, što znači da će građani plaćati višestruko veće račune. Dakle, svatko će morati plaćati 70 kuna bez obzira koliko otpada odvojio, bez obzira koliko smeća proizveo. To je nepravedno, posebice prema onima koji imaju malo otpada, koji odvajaju i trude se", istaknuo je Košak te poručio kako udruge traže pravedni i kontrolirani sustav kanti i spremnika kako bi se znalo tko je što odvojio, u kojoj količini i da građani pravedno dobivaju mjesečne račune. 

Košak: Nebrigu i nesposobnost gradonačelnika trebali bi platiti građani  

Smatra da je poskupljenje cijena odvoza otpada kulminacija 20 godina nebrige i nesposobnosti gradonačelnika Milana Bandića koji zanemaruje sustav odvojenog prikupljanja otpada i poziva građane na prosvjed.

"Kante su razbacane po ulicama, naplata je nepravedna i nepoticajna na odvajanje i sada bi građani rezultate takvog lošeg sustava trebali platiti kroz veće mjesečne račune. Tome se protivimo i pozivamo građane 3. prosinca u 17,30 sati ispred Gradske uprave na veliki prosvjed", rekao je Košak. 

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) Branka Genzić Horvat ocijenila je da je tu riječ o kulminaciji negospodarenja otpadom u Zagrebu te poručila kako nema ni jednog opravdanog razloga za povećanjem cijene usluge upozorivši kako bi zanemarivanje sustava moglo dovesti do izgradnje megacentra za gospodarenje otpadom koji je potpuno nepotreban i neopravdan, a koji će kroz cijenu, zdravlje i okoliš plaćati građani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum