ZAGREB

Saborska oporba: Veliki je pritisak na prosvjetne radnike, to treba mijenjati

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski oporbeni zastupnici složili su se u utorak da se profesori i nastavnici nalaze pod velikim pritiskom roditelja zbog ocjena njihove djece istaknuvši da to treba mijenjati, te poručili da osobno ne bi postupili na način kako  je to učinila predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović.

Musić Milanović poslala je tjedan dana po završetku nastave mail ravnateljici škole u kojem je izrazila nezadovoljstvo predmetnom nastavnicom nakon čega su njezinom sinu već zaključene ocjene iz četvorke promijenjene u petice.

Sandra Benčić (Možemo!) kazala je da nije Milanović Musić jedina koja piše i radi pritisak na ravnatelje ili nastavnike za ocjene svoje djece.

„To što se događa u osnovnim školama, posebno u višim razredima je postalo nepodnošljivo, ogroman je pritisak na roditeljima jer se dijete s dvije četvorke ne može upisati u željenu srednju školu ali i na nastavnike od strane roditelja i nešto se mora dubinski mijenjati u sustavu”, kazala je.

Smatra da ocjene ne mogu biti jedino mjerilo i pokazatelj znanja i jedino mjerilo uspjeha.

„Djeca su frustrirana kada dobiju bilo koju ocjenu manju od pet, to nije normalna situacija , pod stresom su i to utječe na njihovo mentalno zdravlje”, ustvrdila je Benčić.

Poručila  je da osobno ne bi postupila na način kako je to učinila Milanović Musić ocijenivši to neprimjerenim.

„Nije dobro da ulazimo u takve pritiske oko ocjena djece, to nije dobra poruka ali je to posala opća praksa među velikim brojem roditelja”, kazala je Benčić i poručila da javne osobe moraju  postavljati drugačiji kriterij ponašanja i to pokazati  svojim primjerom,

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je Musić Milanović najveću štetu napravila svom suprugu, predsjedniku RH, svojoj obitelji i svom djetetu te da se sada vjerojatno kaje.

„Generalno imamo problem velikih pritisaka na prosvjetne djelatnike oko ocjena, ocjene su postale jedino bitno u obrazovnom procesu a ne stjecanje znanja i to treba mijenjati”, izjavio je Grmoja u Saboru.

Ističe mora se vratiti ugled onima koji su stup obrazovanja. 

„Većina profesora i nastavnika ne želi sebi probleme i gdje god je nekakva ocjena koja je između  većina će,  da nema problema i na vratu roditelje, zaključiti veću ocjenu, većina će ići linijom manjeg otpora”, kazao je.

Dodao je da on kao profesor nije imao većih problema iako je bilo pritisaka , no da je uvijek omogućio djeci da odgovaraju za veću ocjenu. „Ja sigurno ne bih popustio pritisku ako bih smatrao da dijete nije zaslužilo veću ocjenu ili ako nisam nešto pogriješio u svom radu”, poručio je.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u pismu Musić Milanović ne vidi nekakav pritisak već samo ukazivanje na nepravilnosti.

„Ja to nisam vidio  kao nekakav pritisak već kao obično pismo u kojem se ne zalaže za veću ocjenu nego samo ukazuje na neke nepravilnosti koje je uočila”, kazao je.

Hajdaš Dončić smatra da mame imaju veliki senzibilitet prema muškoj djeci te je poručio da se osobno ne bi na taj način obraćao školi „ali ne zna što bi napravila njegova žena”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater