SABOR

CJELODNEVNA RASPRAVA O MIROVINSKOJ REFORMI završila u mirnijem tonu

(Cropix)

(Cropix)


Saborska rasprava o drugom dijelu paketa mirovinske reforme vezan uz obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, te mirovinska osiguravajuća društva nastavljena je u četvrtak poslijepodne u puno mirnijem tonu nego prijepodne kada je oporba žestoko kritizirala reformu ocijenivši ju lošom, destruktivnom, pljačkom.

Nakon cijelog dana rasprave u Hrvatskom saboru pao je i interes zastupnika pa je većina prijavljenih odustala od izlaganja, a sabornica ostala gotovo prazna. "Ovo je povijesni trenutak jer je u sabornici više predstavnika predlagatelja nego saborskih zastupnika", konstatirao je Ivan Šuker (HDZ).

Predstavljajući izmjene zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima ministar rada i mirovinskog sustava Mrako Pavić kazao je kako će taj dio reforme odnosi na drugi mirovinski stup u kojem je trenutno 97 milijardi kuna, kao i treći dobrovoljni mirovinski stup.

"Drugi stup treba jačati i sve ove izmjene će dovesti do povećanja isplate mirovina iz drugog stupa. S rješenjem dodataka od 27 posto, sa smanjivanjem naknada, ukidanjem švicarske formule, pospješivanjem mogućnosti ulaganja uz veću kontrolu, uz mogućnost 15 posto isplate mirovine prilikom odlaska u mirovinu i jačanjem trećeg stupa mislimo da ćemo značajnije unaprijediti kapitaliziranu štednju i omogućiti građanima veće mirovine iz te štednje ", kazao je Pavić

Dodao je kako se izmjenama ide i u smjeru smanjenja mirovinskih naknada od 1,2 milijarde kuna kako bi više novca ostalo na računima građana kao i smjeru uspostave državnog mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) pod upravom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ministar Pavić je najavio i veća ulaganja u financijsku pismenost građana istaknuvši kako 98 posto mladih pri ulasku u drugi mirovinski stup ne odabire svoj mirovinski fond.

Tomislav Žagar (Klub Mosta) pozdravio je osnivanje državnog MOD-a i smanjivanje naknada mirovinskih fondova. Nastojanja da se racionalizira fondovska industrija u korist budućih umirovljenika podržao je i Silvano Hrelja (Klub GLAS-a i HSU-a).

Hrelja je hvalio i poticanje ulaganja u dobrovoljne mirovinske fondove i preporučio svakom mladom čovjeku štednju u trećem stupu.

Obvezni mirovinski fondovi raspolažu sa 100 milijardi kuna i ključno je taj novac pravilno usmjeriti, istaknuo je Ivan Šuker (HDZ) naglasivši da će pri kontroli rizika važnu ulogu imati Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i da je zato potrebno promijeniti zakon o toj agenciji.

"Veća mogućnost ulaganja fondova donosi veće mogućnosti zarade ali znači i veće rizike i zato će HANFA biti bitna u budućnosti", naglasio je.

Sabor sjednicu nastavlja u petak. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum