ZAGREB

Sabor: Prošla još dva amandmana na proračun

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Amandman se odbija, redom se, uz jedan izuzetak, čulo u ponedjeljak poslijepodne u Hrvatskom saboru kod izjašnjavanja o 20 'poljoprivrednih' amandmana na predloženi državni proračun za 2022., a prošao je i amandman Kluba HNS/HSU od milijun kuna za sanaciju osječke Tvrđe.

Izuzetak među 'poljoprivrednim' amandmanima bio je onaj Vesne Vučemilović (HS) koji je Vlada prihvatila u izmijenjenom obliku, pa će država za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvne industrije u konačnici izdvojiti milijun, umjesto prvotno planiranih 400 tisuća, odnosno 600 tisuća kuna, koliko je predlagala Vučemilović.

Hvala u ime svih Slavonaca i Baranjaca koji žive od poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije, zahvalila je zastupnica video-vezom.

Vladin predstavnik nije imao sluha za prijedlog Siniše Hajdaša Dončića (SDP) da se uzme 1, 8 milijuna kuna za podršku radu Vlade, odnosno „predsjedniku Vlade“ i dade programu Školski medni dan.

S tim iznosom, program Mednog dana mogli bismo sa učenika prvih, proširiti i na učenike drugih razreda, pomoći pčelarima, Andreju Plenkoviću za podršku ne treba ništa, naglasio je zastupnik.

Po osobi se godišnje baci 75 kilograma hrane

U Hrvatskoj se godišnje po osobi baci 75 kilograma hrane, istaknula je Marija Selak Raspudić (Most) tražeći 1, 4 milijuna za projekt smanjenja otpada od hrane i njeno doniranje.

Osigurana su europska, odnosno sredstva iz NPOO, kazao je Vladin predstavnik, a zastupnica mu uzvratila kako je Vladi to „jocker za odbijanje svih amandmana“.

'Prošao' je i jedan amandman iz resora Ministarstva graditeljstva, onaj Kluba HNS/HSU, koji je dio saborske većine, a kojim se osigurava milijun kuna za reaktiviranje programa sanacije osječke Tvrđe.

Raspravu o amandmanima iz tog resora oporba je iskoristila kako bi prozvala Vladu za sporost u obnovi od potresa.

Godinu dana nakon petrinjskog i gotovo dvije nakon zagrebačkog potresa, u obnovi se nije dogodilo gotovo ništa, izjavila je Katarina Peović (RF), nezadovoljna što nije prihvaćen njen zahtjev da se za pola milijarde kuna povećaju sredstva za sanaciju šteta od potresa.

Pitanje je hoćemo li europska sredstva uopće povući, dodao je Nikola Grmoja (Most) kojem Vlada nije prihvatila amandman da osigura 30 milijuna kuna za sanaciju Starog mosta u Sisku.

Vlada nije prihvatila ni jedan amandman iz resora Ministarstva regionalnog razvoja, a njeni predstavnici redom su ponavljali da su planirana sredstva dostatna i nema potrebe za povećanjem istih.

Izjašnjavanje o 475 amandmana ušlo je u peti sat, 'odrađena' ih je otprilike trećina, što znači da će tim tempom Saboru trebati još oko osam sati da se izjasni o svima.

Vladini predstavnici do sada su prihvatili ukupno šest amandmana, uz dva navedena i amandmane klubova ZLB i IDS-a, Željka Lenarta (HSS) i Veljka Kajtazija (zastupnik romske manjine).  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom