ZAGREB

Sabor: Vlada odbija oporbene amandmane, oporba prosvjeduje zbog nenazočnosti zastupnika vladajućih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici Vlade u srijedu popodne na sjednici Hrvatskog sabora odbijaju amandmane oporbenih zastupnika koji su prosvjedovali tražeći prekid rasprave, jer u sabornici neko vrijeme nije bilo ni jednog zastupnika vladajuće većine dok se u međuvremenu nije pojavila HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak. 

Predsjedavajući, potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner (HDZ) rekao je kako nema razloga za prekid sjednice dodavši kako neko vrijeme nije bilo ni zastupnika HSS-a ni Demokrata i da to nije bio razlog da se ne bi mogla održavati rasprava o amandmanima.

Zastupnik Miro Bulj (Most) ustvrdio je da su se vladajući "sakrili kao miševi", ne želeći čuti obrazloženje oporbenih amandmana, a Božo Petrov (Most) je rekao kako bi  trebali uvjeriti zastupnike vladajuće koalicije u opravdanost oporbenih amandmana, a u sabornici nema ni jednog.

Reagirala je pristigla HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak rekavši kako na raspravi o prijedlogu državnog proračuna nije bio SDP-ov čelnik Davor Bernardić te da se to do sada nije događalo.

Zastupnik Goran Beus  Richembergh (Glas) pozvao je na očuvanje digniteta Hrvatskog sabora primijetivši da u sabornici satima nema ni jednog zastupnika vladajuće većine. Rekao je da je za njegovo funkcioniranje najodgovornija saborska većina koja osigurava kvorum i donošenje odluka donosi plan rasprave i daje ritam rada.

Željko Lenart (HSS) zatražio je stanku, jer drži da je takvo ponašanje vladajućih ponižavanje Sabora, demokracije i najvažnijeg dokumenta koji se donosi - proračuna. Rasprava je prepuštena nekolicini zastupnika koji ovdje raspravljaju, a oporbeni svi amandmani su odbijeni a do sada smo ih prešli sto. To je sramoćenje Sabora kojeg ćete idući tjedan iznajmiti EPP-u, Tajaniju, Vučiću i ostalima koji će se ovdje doći šepuriti u našem Saboru, ustvrdio je Lenart. 

Vlada je do sada odbila više od 150 oporbenih amandmana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini