ZAGREB

Raspudić: Neka Porfirije objavi sporna pisma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnik Nino Raspudić (Most) osvrnuo se u utorak na intervju s patrijarhom Porfirijem Perićem na HRT-u u kojem je iznio optužbe na račun blaženog Alojzija Stepinca rekavši da ih nije potkrijepio te ga pozvao da objavi sporna pisma.

Citrajući patrijarhovu izjavu kako je „imao u rukama pisma koje je Stepinac upućivao Piu XII u kojem se mogu naći mjesta koja su duboko problematična“, Raspudić se zapitao koja su to mjesta problematična.

„Možda Porfirije ima neka druga pisma, nama nepoznata. Neka ih da javnosti na uvid, inače s punim pravom njegove riječi možemo interpretirati kao klevetu“, poručio je.

„Koja pisma Porfirije? Koji problematični dijelovi? Reci, objavi, da ne štujemo tog čovjeka ako to ne zaslužuje“, rekao je zastupnik.

Patrijarhu je zaželio dobro zdravlje i da desetljećima bude na čelu SPC-a.

"Volio bih da ovo shvati, bez patetike, kao bratski hrvatski poziv da otvori oči, proširi vidike i ne griješi dušu, da se ne spušta na razinu jednog Vulina i Vučića“, rekao je Raspudić.  

Darko Klasić (HSLS) naveo je kako trenutno u Hrvatskoj postoji preko 60 tisuća udruga koje se mahom financiraju iz državnog proračuna.

Prema izvješću za 2016., za programe organizacija civilnog društva iz svih javnih izvora dodijeljeno je više od 1, 7 milijardi kuna, kazao je i ustvrdio da - dok nam tvrtke propadaju, broj stanovnika pada - broj udruga raste.

Nitko, kazao je, ne vodi posebnu kontrolu evidencije o djelatnosti udruga. Najveći broj udruga godišnje uprihoduje do 50 tisuća kuna, oko 63 posto nema ni jednog zaposlenika, a 69 posto ni jednog volontera, naveo je Klasić.

Ružica Vukovac (DP) istaknula je da je hrvatsko gospodarstvo suočeno s brojnim problemima i da su građani nezadovoljni trenutnim stanjem što sve vodi gubitku povjerenja u državu i njene institucije.

Puko preživljavanje postalo je svakodnevnica, sve veći broj ljudi napušta Hrvatsku, pitanje je koliko su za to odgovorne institucije, rekla je Vukovac, upozoravajući kako se uplitanje politike u svakodnevni rad smatra normalnim.

Zastupnica je naglasila kako je u posebno teškoj poziciji istočna Slavnija koja prema svim kriterijima bitno zaostaje za ostalim dijelovima Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini