ZAGREB

Udruge: Nacionalnu strategiju protiv raka Sabor mora usvojiti u iduća dva tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalnu strategiju protiv raka Hrvatski sabor mora usvojiti u iduća dva tjedna jer odgodom za 2021. godinu gubimo vrijeme koje mjerimo u desecima smrtnih ishoda po danu, poručile su u petak udruge onkoloških pacijenata.

Udruge pozdravljaju odluku Vlade o konačnom prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, ali bude li 10-godišnja strategija morala postati devetogodišnja, prilagodbe plana provedbe oduzet će previše vremena, upozoravaju u priopćenju Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr.

Odluka Vlade o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji čekamo već 11 godina, važan je iskorak, no jedino sa žurnim usvajanjem u Saboru, imamo šansu započeti provedbu s prvim danom 2021.

Kako je provedba strategije definirana kroz precizan hodogram i prioritete te predviđa točno 10 godina rada za postavljene ciljeve iskazane kroz desetke tisuća spašenih života, svaka odgoda zahtijevat će prilagodbe plana i daljnje gubljenje dragocjenog vremena. Želimo li do 2030. završiti posao i postići zadano, moramo ga usvojiti odmah, ističe se u priopćenju.

Stoga udruge onkoloških pacijenata, koje predstavljaju oko milijun građana Hrvatske koji u ovom trenutku boluju od raka ili svjedoče liječenju i patnjama svojih bližnjih, okupljene oko platforme Hrvatska protiv raka, pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da se po hitnom postupku očituju i usvoje taj dokument.

„Ovo je nadstranačko i nadpolitičko pitanje i očekujemo istinski konsenzus svih političkih opcija, od kojih je većina podržala inicijativu Hrvatska protiv raka. Već 11 godina čekamo strategiju protiv raka, a ove smo godine izgubili već 337 dana i više od 12.000 ljudskih života“, poručio je Ivica Belina.

Hrvatska je jedina članica EU-a koja nema strategiju protiv raka, a u izradi tog dokumenta sudjelovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata.

„Zahvaljujući stručnjacima za financiranje u zdravstvu, strategija je vrlo detaljno razrađen dokument s definiranim rokovima i financijskim planovima, baš zato su rokovi iznimno važni. Nadam se da će Nacionalni okvir biti usvojen hitnim postupkom prije blagdanske stanke, kako bi implementacija mogla započeti s prvim danom 2021. jer su sredstva za implementaciju osigurana u proračunu za iduće dvije godine“, istaknula je Ljiljana Vukota.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini