ZAGREB

Radnici Radija 101 traže “popravni ispit” i privremenu koncesiju za emitiranje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radnici Radija 101 u petak su se očitovali o gubitku koncesije i prestanku emitiranja 1. lipnja naglašavajući kako od Vijeća za elektroničke medije (VEM) traže izdavanje privremene koncesije kako bi mogli nastaviti s emitiranjem do novog natječaja i eventualnog dobivanja nove koncesije.

“Mi, kao radnici, smatramo da imamo pravo na rad, ali i odgovornost prema slušateljima i oglašivačima. Zato tražimo da nam se naše pravo na rad omogući do završetka sljedećeg natječaja, za koji ćemo dostaviti potpunu dokumentaciju i tada Vijeće ima apsolutno pravo odlučivati hoće li nam produžiti koncesiju.

Sve što tražimo jest da nam se omogući 'popravni ispit' u vidu privremene koncesije”, istaknula je Ivana Pevec, voditeljica Radija 101 predstavljajući očitovanje koje potpisuje 18 zaposlenika radija. 

Naglašavajući da ne predstavljaju upravu Radija 101 i vlasnika Thomasa Alexandera Thimmea, istaknuli su kako radnici nisu odgovoran za njihov propust u prijavi za koncesiju koja je prošlog tjedna odbačena zbog nepotpune dokumentacije - u roku predane potvrde porezne uprave o podmirenju dugova te potvrde o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje.

Radnici smatraju da izdavanjem privremene koncesije nitko ne bi bio oštećen jer su za sada jedini zainteresirani za tu koncesiju.

“Agencija za elektroničke medije ima čvrst stav prema izdavanju privremenih koncesija, koje ne odobravaju ni pod kojim uvjetima te navode kako za to nema uporišta u zakonu. No, postoji primjer kako su one već izdavane i kada je Vijeće pokazalo razumijevanje. Od njih molimo očitovanje po tom pitanju, a od Ministarstva kulture i medija da nam kao radnicima Radija 101 iskaže potporu te izvrši pritisak na Agenciju”, stoji u očitovanju.

U suprotnom, od 1. lipnja u eteru Radija 101 će nastupiti tišina, ističu radnici dodajući i da, u slučaju da ne dobiju privremenu dozvolu, imaju minimalne šanse na sljedećem natječaju.

“Sjetimo se pojedinih lokacija koje su održavale duh Zagreba, poput Jabuke, Kulušića, Kina Europa ili Saloona, želimo istaknuti koliko je bitno da takve i slične institucije opstaju. Mi bismo rekli da dišemo sa Zagrebom i za njega”, naglašavaju u očitovanju.

Potporu radnicima Radija 101 dao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko apelirajući na sve institucije kako bi pomogle da ne dođe do gašenja Radija 101.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater