ZAGREB

Radiju 101 prijeti kraj emitiranja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radio 101 je pred prestankom emitiranja 31. svibnja jer je Vijeće za elektroničke medije (VEM) odbacilo njihovu ponudu za koncesiju na frekvenciji 101 MHz kao nevaljanu, a s druge strane - Radio 101 odbacuje odluku VEM-a i najavljuje sudsku borbu za produljenje koncesije.

VEM je na ovotjednoj sjednici poništio obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Zagreb i Zagrebačku županiju (Z-ZG2) - 101.MHz jer ponuda Radija 101 d.o.o nije bila valjana, a Top Radio d.o.o, svoju je valjanu ponudu povukao 13. svibnja.

“Ponuda ponuditelja trgovačkog društva Radio 101 d.o.o. ne udovoljava formalnim uvjetima. U zaprimljenoj dokumentaciji ponuditelj nije dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama.

Nadalje, utvrđeno je kako sukladno minimalnim financijskim uvjetima ponuditelj nije osigurao početna financijska sredstva za rad u visini potrebnih sredstava dovoljnih za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja”, objašnjenje je VEM-a koji je donio zaključak da za koncesiju za 101 MHz nema prihvatljivih ponuda.

'Cijela stvar bi mogla završiti na sudu'

No, nakon objave vijesti o odbacivanju njihove ponude, oglasio se vlasnik Radija 101 Thomas Alexander Thimme koji za Telegram. hr kazao da je njihova prijava bila potpuna i ne isključuje da bi cijela stvar mogla završiti na sudu.

“Predali smo papire iz porezne koji dokazuju da nemamo dugova”, kazao je Thimme dodavši kako ne zna zašto Vijeće nije produžilo koncesiju 101-ici, koja ističe 31. svibnja, na još 15 godina. Dodao je i kako će možda ići na sud vezan za ovaj slučaj, a najavio je i konferenciju za medije ne dobije li zadovoljavajući odgovor VEM-a.

S druge strane, VEM je u svom odgovoru dodatno pojasnio razloge odbijanja ponude na obavijest o namjeri davanja koncesije objavljene 2. travnja s krajnjim rokom podnošenja prijave 3. svibnja jer im je, kako posebno naglašavaju, Radio 101 dostavio ponudu s nepotpunom pratećom, zakonski propisanom dokumentacijom.

U VEM-u ističu kako Radio 101 kao ponuditelj nije u zakonskom roku dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama, a tu je potvrdu dostavio naknadno, 6. svibnja, što je bilo izvan zakonskog roka. Jesu li tek tada bila podmirene sve porezne obveze Radija101, zasad nije poznato.

Osim toga, uvidom u dokumentaciju VEM-a utvrdilo se da Radio 101 ne zadovoljava ni minimalne financijske uvjete u svojoj ponudi jer ne može osigurati propisati početna financijska sredstva za rad dovoljna za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja, prema poslovnom planu.

Prema tom poslovnom planu ukupni rashodi za 2021. planirani su u iznosu od gotovo 3,2 milijuna kuna te stoga planirani rashodi za tromjesečno poslovanje iznose nešto manje od 800.000 kuna.

Od 17. svibnja opet u blokadi

Uvidom u VEM-ovu dokumentaciju, Radio 101 je kao jedini priloženi dokaz o osiguranju početnih financijskih uvjeta krajem travnja priložio  BON-2 po kojem stanje sredstava iznosi nešto manje od 50.000 kuna,

To, kako ističu u VEM-u, nije dostatno osiguranje za tromjesečno poslovanje nakon eventualnog dobivanja koncesije, pogotovo za takav radio s brojnim zaposlenicima i suradnicima. Osim toga, naknadnom provjerom ustanovljeno je da je ovog tjedna - 17. svibnja, uoči objave odluke o nedodjeljivanju koncesije, Radio 101 opet ušao u blokadu.

U VEM-u su potvrdili i da Radio 101 ima važeću koncesiju do 31. svibnja, a bez nove koncesije nema uvjeta za zakonito emitiranje programa i opstanak u radijskom eteru.

Odgovori uprave Radija 101 na upit Hine o daljnjoj sudbini tog zagrebačkog radija - “kralja etera”, ali i tvrdnjama VEM-a i dalje se očekuju. No, u dosadašnjim istupima u javnosti, vlasnik Radija 101Thomas Alexander Thimme kratko je poručio: “Ako nam Vijeće ne dopusti da emitiramo program dok ne dobijemo novu koncesiju, puno slušatelja u Hrvatskoj će ostati bez Radija 101”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of