SPLIT

Proračun Splitsko-dalmatinske županije 2,1 milijardu kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2022. planiran je u iznosu od 2,1 milijarde kuna, a o tom proračunskom prijedlogu trebalo bi se glasati u ponedjeljak na Županijskoj skupštini.

Predsjednica Kluba vijećnika Koalicije ZA - Nezavisna lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju te HSLS - Daša Dragnić rekla je u Splitu da je proračun dobrim dijelom zadan te da se u svakom proračunu može naći osnova za podržati ga ili ne podržati.

"Amandmanima predlažemo reorganizaciju i racionalizaciju te potpunu transparentnost javne uprave i administracije kako bi se osigurala njena odgovorna i efikasna uloga i usluga na dobrobit svih građana Splitsko-dalmatinske županije", poručila je Dragnić otkrivši da će proračun za 2022. iznositi 2,1 milijardu kuna.

Vijećnica Branka Murat (NLM) rekla je kako će predložiti da se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, tijekom sljedeće tri godine uvede obveza osiguranja pristupa osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti za sve proračunske korisnike odnosno javne objekte i površine čime bi se toj ranjivoj skupini omogućilo nesmetano korištenje raznih usluga, sadržaja i aktivnosti.

Bit će to pokazatelj brige za njihovu uključivost, dodala je te podsjetila kako to propisuje i zakonodavac, kao uvjet za dobivanje građevinske dozvole.

Rekla je i da će, s obzirom na način života i sve izraženije probleme pretilosti te smanjenje motoričkih sposobnosti djece, predložiti amandman za uvođenje tjelesnog odgoja u vrtiće, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

To je, kaže, značajan korak u borbi za zdravlje i pravilan razvoj najmlađih, ali i dugoročni zalog za zdravu zajednicu. Dodatni efekt, svakako je i novo zapošljavanje postojećeg stručnog kadra, dodala je.

Vijećnik HSLS- a Toni Garac najavio je da bi u program zdrave prehrane djece u osnovnim školama uključili i lokalne proizvođače hrane što bi moglo, kako je rekao, stvoriti pozitivne gospodarske učinke u lokalnim zajednicama.

"Naš amandman za sufinanciranje bunara i bušotina za navodnjavanje te izgradnju plastenika, konkretna su i učinkovita rješenja za oživljavanje poljoprivrede i značajno poboljšanje prinosa, što bi rezultiralo poboljšanim uvjetima za život stanovnika u ruralnim područjima, ali i povećanom ponudom domaćih poljoprivrednih proizvoda", rekao je.

Takva mjera, direktno i indirektno, imala bi i značajan demografski učinak, te doprinijela ravnomjernijem razvoju cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je Garac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater