ŽUPANIJSKI PRORAČUN

Župan Valter Flego najavljuje rast i razvoj - BUDŽET ŽUPANIJE ZA 2019. GODINU 1,4 MILIJARDE KUNA, najviše će se ulagati u ZDRAVSTVO I ŠKOLSTVO


Proračun Istarske županije za iduću godinu pretežito je usmjeren na nastavak višegodišnjih investicija, kao i na početak novih projekata usmjerenih na povećanje društvenog standarda

 

Iako je prošao tek prvo čitanje, županijski proračun za iduću godinu težak je 1,4 milijarde kuna, a pretežito je usmjeren na nastavak višegodišnjih investicija, kao i na početak novih projekata usmjerenih na povećanje društvenog standarda u Istri. Od ukupno planiranog budžeta, 307,3 milijuna kuna, odnosno 21,6 posto, odnosi se na Istarsku županiju, a najveći dio, 1,1 milijarda kuna tj. vezano 78,4 posto sredstava na proračunske korisnike.

Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 727,6 milijuna kuna, od se čega na razvojne programa u zdravstvo otpada 367,9 milijuna kuna, za navodnjavanje je rezervirano 193,4 milijuna kuna, za obrazovanje 50,6 milijuna, socijalnu skrb 20,9 milijuna, a ostale investicije vrijedne su 94,7 milijuna kuna.

Pola milijarde za razvojne programe

- Kao i ranijih godina, u svemu što radimo vodimo se prvenstveno vizijom rasta i razvoja, prokomentirao je istarski župan Valter Flego. Naglasio je da udio razvojnih programa u 2019. iznosi 504,6 milijuna kuna, odnosno iznosi 35,4 posto. Također, iduće godine nastavlja se izgradnja sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka, kao i brojni europski projekti. Proračunom će se, između ostalog, osigurati 200 tisuća kuna za sufinanciranje kamata za stambene kredite liječnicima u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija, čime se želi privući liječnički kadar kojeg u Istri kronično nedostaje.

Neki od najznačajnijih projekata u idućoj godini svakako je izgradnja Medicinske škole u Puli. U planu su i druga velika ulaganja u školsku infrastrukturu diljem Istre, dogradnja i opremanje Doma za starije osobe Raša, uređenja depandanse Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli, dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula, kao i dovršetak Doma za starije osobe "Domenico Pergolis" u Rovinju.

Kreditom od 65 milijuna kuna u naredne dvije godine planira se realizirati kapitalan projekt izgradnje Medicinske škole u Puli, što će koštati 52 milijuna kuna. Planirane su i investicije u osnovnim školama u Bujama i Kanfanaru od osam milijuna kuna. Za dogradnju i opremanja Doma za starije osobe Raša osigurano je 4,5 milijuna kuna te još 500 tisuća kuna za nabavu opreme za Dom "Alfredo Štiglić" u Puli. Osim iz kreditnih sredstava u obrazovanju, planira se rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i energetska obnova Osnovne škole Ivana Batelića u Raši, za što će u 2019. biti izdvojeno 7,7 milijuna kuna. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum