OVO TREBA ZNATI

PROF. DR. MIĆOVIĆ: Recept za suzbijanje korone je jednostavan, ali slabo ga primjenjujemo

| Autor: Glas Istre
Vladimir Mićović (snimio S. DRECHSLER/NOVI LIST)

Vladimir Mićović (snimio S. DRECHSLER/NOVI LIST)


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mićović za Novi list je objasnio da su najnovija istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazala kako kako pravilno nošenje maski odgovarajuće kvalitete preko nosa i usta, do brade, pridonosi značajnom smanjenju širenja zaraze.

"Čak i kad se zaraza dogodi, zbog smanjene infektivne doze bolest rezultira blažim kliničkim slikama, obilježjima i tijekom bolesti. Dakle, nošenje maske je od presudnog značaja, pogotovo u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom, kada nije moguće osigurati fizičku distancu među ljudima.

Maske sprečavaju širenje kapljica u kojima se nalazi virus, a koje disanjem, govorom i kašljanjem proizvodimo i širimo u prostor u kojem boravimo", rekao je Mićović, koji je pojasnio da recept za suzbijanje korone izgleda vrlo jednostavno, ali ga nedovoljno i nesustavno primjenjujemo u praksi te su zato rezultati mjera kod nas, ali i u drugim zemljama, podjednako loši.

"Epidemija u svom drugom valu bukti. Očito je kako moderna zajednica, nažalost, ne može stvoriti potrebnu kritičnu masu u ukupnoj kolektivnoj svijesti i odgovornosti koja bi bila dostatna za cjelovito poštovanje, odgovorno postupanje i primjenu propisanih uputa i preporuka u svakodnevnom životu", zaključio je Vladimir Mićović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater