ZAGREB

Pravobraniteljica Slonjšak osudila nasilno ponašanje policije prema slijepoj osobi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila je u četvrtak premlaćivanje slijepe osobe tijekom njezina privođenja, koju su policijski službenici pogrešno identificirali, te upozorila na to da je potrebna edukacija policijskih službenika. 

"Očekujemo da se počinitelji primjereno kazne, kao i da se povodom ovog slučaja poduzmu preventivne mjere u vidu sveobuhvatne edukacije policijskih službenika kako se ovakav slučaj ne bi više ponovio", priopćila je Slonjšak.

Iako informacije upućuju na to da je do teških povreda prava slijepe osobe i nanošenja teških tjelesnih ozljeda došlo zbog pogrešnog povezivanja osobe s invaliditetom s drugom osnovom koja je čest motiv za počinjenje kaznenih djela motiviranih predrasudom, odnosno zbog pripadnosti nacionalnoj manjini, pravobraniteljica upozorava na postupanje u kojem se od slijepe osobe traži da potpiše dokumente.

Nakon što su policijski službenici shvatili da su priveli pogrešnu osobu, prema riječima slijepe osobe, bio je primoran potpisati četiri dokumenta koja mu nisu pročitali na glas te ne zna što je potpisao, čime su ga opet doveli u nepovoljan položaj u odnosu na druge građane. Dokumente se nije usudio odbiti potpisati zbog agresivnosti službenika, a oni su se odbili predstaviti pa ni ne zna njihove osobne podatke.

Slonjšak upozorava kako takvo postupanje prema osobama s invaliditetom predstavlja povredu načela ravnopravnosti i oblik diskriminacije uskraćivanjem razumne prilagodbe, odnosno ispravno bi bilo prilagoditi postupanje invaliditetu osobe. 

"Iako su policajci slijepoj osobi zamijenili identitet, posebno zabrinjava što je slijepa osoba dovedena u nepovoljniji položaj jer se nije mogla zaštiti niti dokazati svoj invaliditet na način kako bi to možda mogla osoba koja nije slijepa", upozorava pravobraniteljica. 

Preporuke o postupanju prema osobama s invaliditetom

Pravobraniteljica je u svibnju zatražila očitovanje policije koje je zaprimljeno nakon požurnice te je informirana da policijski službenici nisu prema slijepoj osobi opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile te da je provedeno kriminalističko istraživanje i podnijeto posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Protiv službenika VII. Policijske postaje Zagreb bit će poduzete odgovarajuće mjere sukladno Zakonu o policiji. 

Pravobraniteljica je uputila preporuku Ravnateljstvu policije uz zamolbu da se ona proslijedi svim policijskim postajama u Hrvatskoj kako bi se unaprijedilo postupanje policije prema osobama s invaliditetom. U preporuci je naglašeno da velik dio grupacije koju obuhvaćamo zajedničkim nazivom "osobe s invaliditetom" čine osobe čiji invaliditet nije vidljiv te da on može biti različitih stupnjeva. 

"Stereotipni način razmišljanja o invaliditetu, kao i medicinski model poimanja invaliditeta uveliko je prisutan u društvu slijedom čega se osobe s invaliditetom nalaze u nepovoljnijem položaju, što je protivno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom", ističe Slonjšak.

Preporučila je organiziranje edukacije za policijske službenike u svrhu podizanja razine svijesti o invaliditetu i upoznavanja sa specifičnim potrebama osoba s različitim vrstama invaliditeta, kao i da se izrade plakati i letci koji bi policijske službenike kontinuirano podsjećali na osnovne standarde ophođenja s osobama s različitim vrstama invaliditeta, posebno onim nevidljivim. 

Preporučuje i uvođenje protokola i smjernica u postupanju u ovakvim slučajevima koje bi bile obavezne za sve policijske postaje.

Također, upozorila je na korištenje neprimjerene terminologije za govor o osobama oštećena vida u medijima te poručila kako je naziv "slijepac" pogrdan i u svakodnevnom govoru označava osobu koja ne opaža ono što se oko nje događa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater