ZAGREB

Plenković: Miloševićev dolazak u Knin je vrlo korisna i dobra stvar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković poručio je u nedjelju kako je dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) u Knin, na proslavu 25. obljetnice Oluje, višestruko „vrlo korisna i dobra stvar“, jako dobrom ocijenio je i činjenicu da će u Kninu govoriti general Gotovina.

Činjenica da će Milošević u Kninu biti u ime SDSS-a je vrlo korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, dobra je za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne, suvremene Hrvatske koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće, rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.

 Ističe da je Miloševićev dolazak na 25. obljetnicu VRO Oluje, izrazito važan, da je to politička poruka jedinstva Vlade, poruka suočavanja sa onim što se dogodilo u proteklih 30 godina.

 Oluja je, ne samo najvažnija pobjeda u Domovinskom ratu, možda uopće u hrvatskoj povijesti, to je operacija koja je bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna, naglasio je Plenković.

  „Naš je cilj da mijenjamo i odnose u hrvatskom društvu i odnose sa susjedima, na bolje, da ih stavljamo na pravo mjesto i u pravi vremenski i povijesni kontekst“, odgovorio je, upitan kakvu suradnju očekuje sa Srbijom nakon 5. kolovoza, s obzirom da od tamo stižu kritike da je Miloševićev potez skandalozan.

 Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a…, smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, vjerujem da će s vremenom razumjeti i u Beogradu i cijela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća, kazao je.

Medvedov odlazak u Grubore je važna politička gesta Vlade

 „Važnom političkom gestom hrvatske Vlade“ nazvao je odlazak potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Grubore.

 „Činjenica da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, general HV-a, zapovjednik Tigrova Tomo Medved želi otići u Grubore, napraviti civilizacijsku gestu u ime Vlade i izraziti pijetet prema žrtvama važna je politička gesta hrvatske Vlade“, kazao je.

„To je dobro, to nije nikakva trgovina, mi sada transformiramo odnose i stavljamo ih na neke druge, nove zdrave osnove. Nema nikakve političke trgovine, niti smo o ovome razmišljali, niti dogovarali kad smo formirali parlamentarnu većinu. Ovo je normalan slijed događaja kako ih mi i ja osobno vidim 25 godina nakon Oluje“, kazao je premijer.

 Zadovoljan je što će na proslavi 25. obljetnice Oluje u Kninu govoriti general Ante Gotovina. „Činjenica da će general tamo govoriti je jako dobra za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga 'rat je gotov, okrenimo se budućnosti' i uvjeren sam da i on dijeli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25. obljetnice Oluje“, rekao je Plenković, napominjući kako će svi članovi Vlade biti u Kninu 5. kolovoza.

 Opetovao je i kako nacionalne manjine trebaju uvijek biti uz Vladu, uz vladajuću većinu, da su one i dio našeg političkog nasljeđa proteklih 30 godina i trebaju dati doprinos budućnosti Hrvatske. „Sa manjinama ćemo surađivati, i jučer, i danas i sutra, tu političke dileme nema, mislim da je to dobro i korisno“, poručio je premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater