ZAGREB

Plenković: Izmjene Zakona o obnovi koje predlažemo riješit će probleme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako će predložene izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, učiniti proces obnove propulzivnijim, a tijek obnove će se ubrzati i poboljšati. 

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su, između ostalog, izmjene Zakona o obnovi čiji je cilj pojednostavljenje postupaka, brzina donošenja odluka, sufinanciranje konstrukcijske obnove, osobito za područje Grada Zagreba gdje država na sebe uzima 80 posto troška, a Grad 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto troška konstrukcijske obnove. 

"Niz je detalja kojima ćemo poboljšati ovaj Zakon, učiniti proces propulzivnijim, riješiti uska grla koja su identificirana u dosadašnjem postupku. Mislim da će ubrzati i poboljšati tijek obnove što nam je važan prioritet", naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako mijenjaju i druge vezane zakone.

Ističe kako je uvjeren da će izmjene koje Vlada predlaže Saboru, riješiti probleme koji su se pokazali u praksi, a posebno inzistiraju na antikorupcijskim mjerama koje su uključene u zakone. Te će mjere još dodatno detaljno biti propisane pravilnikom.

Što se tiče covida-19, premijer je iznio podatak kako smo u Hrvatskoj dostigli da je 55 posto odraslih osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, što je ukupno 1.862.000 tisuće ljudi. Do sada je utrošeno 3,5 milijuna doza. Udio odraslih koji su dovršili cijepljenje je 51,6 posto. 

Plenković je podsjetio i na obilježavanje Dana Hrvatskog sabora - 8. listopada, istaknuvši kako je riječ o izrazito važnom danu obljetnice donošenja odluke,  8. listopada 1991., o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države. 

"Važno je i da smo taj dan obilježili, a podsjećam, prema našem zakonu, Dan državnosti je 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a 8. listopada je Dan Hrvatskog sabora. Ima nekih koji to ne znaju", poručio je premijer.

U uvodnom obraćanju osvrnuo se i na susret s predstavnicima Europske federacije novinara i Hrvatskog novinarskog društva s kojima su razgovarali o slobodi medija i položaju novinara u našoj demokraciji. "Suglasni smo da on treba biti kontinuirano poboljšan, bilo kroz zakonski okvir, bilo kroz druge mjere", rekao je.

Obilježena je i godišnjica terorističkog napada na sjednice Vlade, Banske dvore, 12. listopada 2020., kada je teško ozlijeđen policijski službenik Oskar Fiuri. Plenković je izvijestio da se policajac dobro oporavlja, ali još uvijek ima posljedice tog terorističkog napada. 

"To je bio teroristički napad i očekujemo da nadležna tijela, DORH i policija, utvrde motive ovog napada, da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača, odakle napadaču oružje, tko ga je naučio pucati na taj način, kao i druge okolnosti koje treba rasvijetliti", rekao je.

Vjeruje da će većina u hrvatskom društvu, a tu posebno misli na neke političke stranke, istaknuo je, biti jednoznačni u osudi takvoga napada i u borbi protiv radikalizacije i nasilja", zaključio je premijer Plenković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum