OSIJEK 24. svibnja 2022. (Hina) - Osječki Fakultet elektrotehnike

Osječki FERIT proslavio 44. obljetnicu najavom novih studijskih programa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u utorak je svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća proslavio 44. obljetnicu, a tom prigodom posebno je istaknuta odlična suradnja s gospodarstvom i najavljen daljnji razvoj studijskih programa.

Dekan Tomislav Matić istaknuo je da taj fakultet praktički niti ne vodi evidenciju o zapošljavaju svojih studenata jer se gotovo svi zaposle odmah nakon završetka studija.

Oni i tijekom studiranja odrađuju stručnu praksu u tvrtkama, gdje se uspostavljaju prvi kontakti, pa čim završe studij, imaju već potpisane ugovore o radu i ostvaruju uspješnu karijeru u gospodarskom sektoru, rekao je Matić.

Na FERIT-u je upisano 1700 studenata, a na preddiplomskoj razini dva su studijska programa, dva stručna, tri diplomska studijska programa i jedan poslijediplomski, doktorski studijski program.

Kako je istaknuo dekan Matić, na Fakultetu se "kontinuirano radi na unaprjeđenju studijskih programa, a ove su godine sudjelovali u izradi prijedloga standarda zanimanja kvalifikacija za studijske programe iz područja elektrotehnike".

"Slijedi nam daljnji razvoj studijskih programa iz područja računarstva, automobilskog računarstva i komunikacija, i očekujemo da ćemo nastaviti pratiti trendove", poručio je, dodajući kako je, praćenjem potreba sektora i istraživanjem tržišta rada, za sljedećih pet godina utvrđen veliki nedostatak stručnjaka.

Matić je najavio da će im ubuduće biti obveza prilagoditi sve upisne kvote na svim studijskim programima da, što je moguće bolje, odgovaraju potrebama tržišta rada.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je FERIT jednim od stožernih fakulteta tog sveučilišta i jednom od čvrstih spona u transferu znanosti i tehnologija sa Sveučilišta u gospodarstvo, posebice s aspekta razvoja IT sektora na području istočne Hrvatske. 

Istaknuo je potrebu za povećanjem broja studenata i upisnih kvota te je poručio da će Senat tom fakultetu, ako ima mogućnosti, odobriti povećanje kvota. Dodao je kako ostaje problem nastavničkog kadra i novog zapošljavanja, o čemu moraju pregovarati s mjerodavnim ministarstvom.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum