OSIJEK

Osijek za borbu protiv komaraca osigurao 3,1 milijun kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je Osijek već spreman za borbu protiv komaraca jer je za to osigurano 3,1 milijuna kuna.

"Za tu svrhu u gradskom proračunu osigurano je 3,1 milijun kuna, a ako bude potrebno, osigurat ćemo i dodatna financijska sredstva", rekao je Piližota.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da sve općine i gradovi na području Osječko-baranjske županije osiguraju novac za tu namjenu kako se ne bi dogodilo ono što se dogodilo prošle godine.

"Komarci su veliki javnozdravstveni problem, a osim što su prijenosnici raznih zaraznih bolesti, nanose nam i štetu u gospodarstvu, konkretno u kontinentalnom turizmu. One jedinice lokalne samouprave koje zbog nekih razloga nisu u stanju osigurati novac za borbu protiv komaraca trebaju na vrijeme zatražiti pomoć od hrvatske Vlade, a ne čekati da stanje postane alarmantno", zaključio je Piližota i dodao kako očekuje da se u rješavanje tog problema uključi i novi ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić objasnio je kako je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti definirao obveze svih gradova i općina da u svojem proračunu osiguraju novac i provode mjere protiv komaraca i glodavaca. Dodao je kako je Osijek poštovao "sve predradnje koje Zakon propisuje".

"Spremni smo za novu sezonu borbe protiv komaraca i prva larvicidna tretiranja planirana su za kraj ožujka, kada se očekuju visoki vodostaji. Od prošle godine imamo potpisane  ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, a raspisan je i natječaj za avionsko tretiranje, koji je otvoren do 26. veljače", zaključio je Kristić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater